Sergio (2020)


Birleşmiş Milletler (UN), ülkeler arasındaki iyi ilişkileri bozucu sorunların, barışçıl yollarla çözümü için önerilerde bulunmak üzere kurulmuş bağımsız bir örgüttür. 193 üye ülkesi olan BM, dünyanın pek çok yerinde 'sadece bulunarak' dahi olsa varlığını sürdürüyor. Özellikle, Kıbrıs'ta olduğum için görüyorum, UN Askerleri havalı havalı sürüyorlar jiplerini, 74'ten beri işleri -galiba- dönemsel raporlar hazırlayıp üyelere durumu bildirmek. Hatta dönemin BM Genel Sekreteri olan Ganalı Kofi Annan, Kıbrıs'ta barış içinde yaşamak için taraflara bir teklif hazırlamış ve Türk-Rum ortak devlet yönetimi önermiş, ancak bu Annan Planı, Nisan 2004'te adanın kuzey ve güneyinde yapılan referandumlar sonucunda, Türk tarafından % 64,91 oranında kabul gördüğü halde Rum oylarının % 75,38'i red şeklinde olduğundan hayata geçirilememiştir. Haftaya bugün birleşememenin üzerinden tam 16 yıl geçmiş olacak. Ayrıca Dünya Sağlık Örgütü, Dünya Bankası ve Uluslararası Çalışma Örgütü gibi kuruluşlar da yine BM'ye bağlı çalışıyorlar.


Bugün yayınlanan Netflix orijinal yapımı olan Sergio (2020), BM Diplomatlarından Brezilyalı Sergio Vieira de Mello'nun hayatının, Bağdat'taki Saddam Hüseyin sonrası Irak bölümünü konu alıyor. 2003'te El Kaide'nin bombaladığı BM Ofisi'nde bulunan Sergio ve arkadaşlarının hikayesi ve geriye dönük anlatımlarla Sergio'nun nasıl hep sevilen bir adam olduğu aktarılıyor.

Narcos (2015-17) dizisiyle tüm dünyaya Escobar'ı sevdiren Wagner Moura, bir sürü dil bilen, insanlık için elinden gelenin fazlasını yapmış bir diplomat olarak karşımızda.. Yine BM çalışanı olan ve -Sergio'nun aşık olduğu kadar olan- güzellik rolüyle Ana de Armas'ı izliyoruz. Benim filmden haberdar olmam, geçen hafta Armas'nın Instagram hesabından, "Haftaya filmimiz geliyo.." diye setten kareler paylaşmasıyla oldu.. War Dogs (2016) ve ardından Knives Out (2019)'la ilgimi çekmiş, takibe almıştım. Çok tatlı kız, hele bir de yeni Bond Kızı olmuş, daha çok izleyeceğiz yani.. Yani inşallah şu virüs mirüs belası geçecek de normale dönüp izleyebileceğiz!.


Valla güzel iş, sanki yer yer biraz zorlama gibi duruyor ama izleyin bence, 6/10!.. Bu arada filmin yönetmeni Greg Barker, daha önce HBO için aynı isimle, Sergio (2009) belgeselini hazırlamış. Barker, konuyla ilgilenmekle kalmamış, Sergio'nun hikayesini dünyaya duyurmak için ant içmiş resmen!..

17 Nisan 2020