Kocan Kadar BoxSet



Kocan Kadar BoxSet, Şebnem Burcuoğlu'nun iki kitaplık roman serisinin aynı isimlerle, Kocan Kadar Konuş (2015) ve Kocan Kadar Konuş: Diriliş (2016) olarak sinemaya uyarlanmış film serisidir. Kıvanç Baruönü'nün yönetimindeki filmlerin ikisine de puanım 4/10'tür, biri birinden daha iyi değildir, birin kaldığı yerden iki devam eder.

Kadın egemen bir ailede, anane-anne-kızkardeşler-süperteyzeler-yenge-kuzen içiçe, kız çığlıklı bir evde Efsun'un evde kalmışlığı ekseninde döner muhabbetler. Bir yayınevinde çalışan kitap kurdu Efsun, inekliğinden ve istemediğinden -neredeyse ailesine tepki olsun diye- evliliğe çok uzak bir kızdır. Diğer kızlara benzemez, esprilerini herkes anlamaz, çocuk sevmez falan. Ama yaşının 30 olduğunu fark edince ve lise aşkı Sinan'la karşılaşınca her şey değişiverir, bu fırsatı kaçırmamak için evdeki kızların taktiklerini uygulamaya başlar. İşte "mesajlara hemen cevap verme"den, "göster ama elletme"ye kadar!..


Sinan da eskiden sevdiği kızı tekrar bulduğuna sevinir ama bir süre sonra o kızın nedense çok farklı birine dönüştüğünü fark eder, eskiden kitaplardan bahseden Efsun artık evlilikten başka şey konuşmaz olmuştur. İlk film, Efsun'un evlenme teklif etmesiyle biter. İkinci film kaldığı yerden devam eder ve artık aileler tanışır, kavga gürültü falan filan.

İnsanların evlilik müessesesini sorguladığı, sorgulaması gerektiği bir hikayecilik. Öyle olağanüstü bir durum yok, hep bilinen şeyler anlatılıyor. Ama keyifli bir taraftan bakmaya çalışıyor. Gülünsün eğlenilsin ama unutulmasın da insanların hayatlarını bu tarz kararlarla şekillendirdiği, öyle ana-baba böyle istedi, adet bu diye de yenecek boklar değil tabii. Hikaye her türlü evlendirtiyor o ayrı!.. Ama ayık olun, istediğiniz gibi evlenin deniyor.


Kadroya göz atalım, Ezgi Mola & Murat Yıldırım çiftine, Ebru Cündübeyoğlu, Eda Ece, Begüm Öner, Enis Arıkan, Hümeyra falan eşlik ediyor. Pek çok BKM filmi gibi bunlar da Netflix'te yer alıyor, ve böylece ulaşımı kolaydır diye düşünüyorum, çünkü artık herkesin Netflix üyeliği var gibi duruyor. Korona Netflix'e yaradı!..

25 Nisan 2020