The Circle (2017)


Filmi vizyona girmeye yakın kitabının yeni baskıları gelmişti. O zaman kitapçıda çalışıyordum, kalın kalın böyle, turuncu turuncu koymuştuk girişteki seçki masasına. Yayıncısı gelmişti, ofisleri yakındı bize zaten, anlatın kitabı, filmi geliyo ondan da bahsedin falan demişti kuru kuru. E sen bize anlat ya da ne bileyim okudunuz mu, alın okuyun falan de, hediye et. Yok. Bilmediğim etmediğim kitap, ne bahsetcem millete.. Okuduğum, bildiğim kitabı anlatırım orada, satarsa o satar, di mi?! Ne okuyacağına karar veremeyene ben çok Gogol önerdim, Sait Faik sattım, Jaguar Kitap yayınevini çok övdüm. Neyse. Çember, Dave Eggers'in bilim kurgu izleri taşıyan dramatik bir romanı. 494 sayfa, karton kapak, 28 lira etiket fiyatı, Handan Balkara çevirisiyle Siren Yayınlarından çıkıyor.


Mae (Emma Watson), günümüz google, facebook'unun bir gelişmişi olan The Circle şirketinde çalışmaya başlıyor. Burada çalışmak harikalar diyarında dolaşmak gibi tahmin edersiniz ki. Fakat bir süre sonra -yine tahmin edebileceğiniz üzere- işler karışacak. Şirketin yöneticisi Bailey (Tom Hanks), muhteşem sunumlarından birinde, yeni ürünleri olan küçük kamerayı anlatıyor. Herkesin her bilgiye anında ulaşabilmesi adına, her yerde kamera olması ve herkesin istediği her şeyi istediği zaman görebilecek konforda olabileceği bir dünya düşünüyor. Ertesi gün şirketin yeni çalışanlarından Mae, kendi başına gece vakti kanoyla göle açıldığında bir kaza geçiriyor ve henüz illegal olan bu kamera sistemi sayesinde hayatı kurtuluyor. Ve bu sistemin reklam yüzü oluveriyor. Sonrası zaten, ortalığın karışması için gerekli bir takım kurgusal olaylar dizisi.

Vicdan olmasa, gurur olmasa, aşk olmasa yani insan değil de söz konusu durum robotlar aleminde olsa, herkesin her bilgiye ulaşması güzel bir düşünce. Fakat insanlar alemindeki her birey bilgeliği kaldıramayabilir, bilgi insana fazla gelebilir.

Yani aslında evet, fazla bir numarası yok filmin ama en tepedeki adamı kendi silahıyla vurma klişesi bana hep çok çekici gelmiştir.


Gerçek hayatta da iCloud hesabı hacklenip, özel fotoğrafları çalınan Emma Watson'ın böyle bir projede yer almış olması iyice manidar. Oynarken çok zorlanmamıştır tahmin ediyorum. Bu arada filmde annesi rolündeki Glenne Headley de geçtiğimiz ay rahmetli oldu, çok tanıdığım takip ettiğim bir oyuncu değildi ama huzur içinde yatsın, varsa hakkımız helal olsun. Kuzeni rolündeki Karen Gillan da Guardians of the Galaxy (2014)'nin maviş Nebula'sı.. Filmin yönetmeni de James Ponsoldt. Puanım da 5/10..

27.08.2017