Kramer vs. Kramer (1979)


vs., versus'un kısaltması ve o da rekabet belirten bir terim. Yani Türkçesi "Kramer Kramer'a Karşı" olan film, gayet meşhur, epey ödüllü, çok kaliteli bir film. Hadi komik bi şeyler izleyelim, ne olsa ne olsa derken, ara tara buna karar verdik. Komedi diye çıkılan yolda dünyanın en acıklı filmlerinden birine denk geleceğimizi kimse tahmin edemezdi. Peki ben bunu neden komedi sandım onu da hiç anlamış değilim. Afişi olabilir, adı olabilir. Kramer vs. Kramer kulağa çok eğlenceli geliyor çünkü. Yok, emin değilim.

Henüz filmin başında eşi Joanna tarafından terk edilen Ted, oğlu Billy ile bir başına kalır. İlgisizlikten şikayet edip, biraz kendimi tanımam lazım deyip çekip giden Joanna, Ted'i tam da işlerin yoğun ve önemli bir noktaya geldiği zamanda terk etmiştir. İş stresi artı Billy'nin bütün sorumluluğu Ted'e kalmıştır. Başta acemilik yaşasa da kısa sürede bu durumun da üstesinden gelecektir Ted. Yani mümkün olduğunca tabii.

Buraya kadar yine hüzünlü ama gayet olası bir macerayken, Joanna'nın geri gelmesi ve "oğlumu görmek istiyorum, hatta dur, yetmez, komple velayeti almak istiyorum" demesi Ted'i de Billy'yi de çok hırpalayacaktır. Gerisi mahkeme ve diğer melankolik teferruatlar... Hiç komedi olmamakla beraber fazla dramatik bir hikaye.


Avery Corman'ın romanından uyarlanan filmin senaristi ve yönetmeni Robert Benton. Minik dev Dustin Hoffman'a genç ve güzel Meryl Streep'in eşlik ettiği filmde küçük Billy'yi Justin Henry oynuyor. Aday olduğu 9 Oscar kategorisinden 5 heykelcik koparan film, çok daha fazlasını hakkediyor esasen. Aldığı Oscarlar da şu şekil: En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ve En İyi Uyarlama Senaryo.

Filme puanım 10 üzerinden 8. Tarih 30/08.