Easy (2016- )


Bir Netflix orijinali olan Easy (2016- ), 8+8+9 bölümlük 3 sezondan oluşmaktadır. Yani şimdiye kadar 3 sezon oldu, devam edecektir daha.. Dizinin yaratıcısı ve aynı zamanda yarımşar saatlik bölümlerin tamamının yazarı ve yönetmeni Joe Swanberg. Sektörde normalde yaratıcıya bir yazar kadrsou eşlik eder ve her bölüm de yönetmen değiştirilmeye gayret gösterilir. Normalde bu çok yönetmenli yapının mimarları dizilerin yaratıcıları oluyor sanırım, yönetmen gibi yetkin bir konuma gelecek kişi işi sahiplenip, kendince yönlendirmesin korkusuyla bu çözüm bulunmuş diye düşünüyorum. Saçmalıyor da olabilirim. Ama Easy (2016- ) için durum farklı ve çoğu diziden farklı olarak her bölüm başka oyuncular izliyoruz, büyük bir hikayenin kendilerine ait küçük parçalarını oynuyorlar.

İlişkiler üzerine sorgulamacalar temasıyla ilerliyor bölümler. İlk bölümde, iki çocuklu birbirini seven bir çiftin cinsel hayatlarını renklendirme çalışma çabasını izliyoruz. İkinci bölümde ise bir gece eğlencesinde tanışan lezbiyen çiftin ilişkiye başlamasını ve partneri vegan olduğu için kendisi de vegan olmaya çalışarak hoşlandığı kadın için bir şeyler yapmak isteyen başka bir kadının çabasını izliyoruz. (Bu iki bölümdeki karakterlerin hikayeleri, sonraki sezonlarda birkaç bölüm daha devam edecek.)


Bu ilk iki bölümü Sevcan'la beraber izlemiştik, beraber çok az şey yapabilen bir çift olarak iyi bile gitmişiz. Biriyle beraber bir şey yapmak kolay değil. Geçen gün Okan Bayülgen programında diyordu: "Evlilik insanı aptallaştırıyor, çünkü insanlar ne kadar zeki de olsa, anlaşabilmek için asgari müşterekte buluşmak gerekiyor." Bu düşünceyi şöyle düzeltmek mümkün, ilişkiler insanları değiştiriyor; bazı pozitif değişimlerin yanında, daha az kitap okumak, daha az film izlemek, daha az bir şeyler üretmek gibi negatif bir değişim de olabiliyor çünkü beraber bir şeyler yapma çabası içine giriliyor. Bunu mesela benim ilişki içerisinde anlamam zordu, dışarıdan bakabilince görebildiğim bir şey.. Onun için çiftlerin 'kendine zaman ayırma' işi, aslında gerçek hallerine yakın olma çabasındanmış...


Üçüncü bölümde, iki kardeş babalarının hayalini sürdürüp garajlarında bira yapıyorlar ve Biracı Biraderler olarak eşleriyle beraber tatlı bir hayat düşlüyorlar. Dördüncü bölümde Meksikalı bir çiftle tanışıyoruz ve kocasını aldatan kızı hararetle kınıyoruz. Beşinci bölümde kendi çapında ünlü bir çizgiromancı, altıncı bölümde heyecan arayan bir süper çift, yedinci bölümde büyük hayalleri olan bir tiyatrocu kız ve sekizinci bölümde yine biracı biraderleri izliyoruz. Bölümlerde, merkez çift haricinde diğerlerini de gördüğümüz oluyor, aynı şehirde yaşayan tipler olduğu için, arkadaş çıkıyorlar, kafede denk geliyorlar falan...

İkinci ve üçüncü sezon da böyle devam ediyor, lezbiyen çift, biracı biraderler, aksiyon arayan karı-koca falan derken, 7-8 çift ve birkaç tekin, çoğunlukla cinsel olmak üzere hayatlarını mercek altına alan, bazen dram bazen komedi bazen maceraya dönen çok tatlı ama kesinlikle yaş sınırı uygulanması gereken bir dizi. Karakterleri o kadar tanıyoruz ki kendimize yakın olanları seçmek, ilişkilerde taraf tutmak serbest, arkalarından konuşmak bedava.. Bu arada çok sayıda meme görülüyor, memelerle bi problemi olan varsa uyarmış olayım..

13 Nisan 2020