Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004)


"Severek ayrılanlar, bilirler ayrılığı / Severek ayrılanlar, yaşarlar pişmanlığı.." Bazen de sevgi bitiyor galiba ya da tahammül galiba o biten şey.. Çekemiyor artık insanlar birbirini ve aslında içerden acıtsa da kötü davranıyorlar dışardan.. Ayrılıyor insanlar.. Yine de biliyorlar ayrılığı, yaşıyorlar pişmanlığı... Bakınız bunun üzerine film yapılıyor, artık sevmediğinizi düşündüğünüz birinden nasıl kurtulursunuz?!


Joel ve Clementine çifti birbirlerine bağıra çağıra ayrılmışlar. Unutmak kolay değil ama bunun için bir yöntem geliştirilmiş. Bir muayenehane hafızadaki belirli noktalara müdahale ederek eski sevgiliyi unutmayı sağlıyor. Tamamen bir hafıza kaybı değil, nokta atışı çalışarak bir kişiyi hafızadan yok etmeye yönelik bir çalışma. Eski sevgilinizden kalan, size onu hatırlatan ne varsa götürüyorsunuz, onlar da beyninizde onların yarattığı düşüncelere odaklanıyor ve sonra siliyorlar. Sabah bi uyanıyorsunuz: "Clementine da kim?"


Pek çok kişi ister tabii, çünkü unutma aşaması gerçekten sancılı olabiliyor, hele de zayıf karakterliler için.. Ve fakat insan aslında çok da istemiyor unutmayı ha, "bari o anı kalsın, hepsini unutmiyim, n'olur" diye yalvarır hale geliyor. Aşk böyle işte, acı seviyor aşıklar.. Yani Joel öyle en azından..

Günler sonra öğreniyor ki Clementine sildirmiş hafızasından ilişkilerini.. Bitmiş dert tasa Cle için!.. Arıyor buluyor o muayenehaneyi, "Benden de silin laaaaağn!" diye kapılarına dayanıyor. Ama işte o unutmak o kadar da kolay değil öyle.. Film bile olsa kolay değil yani..


Modern klasik olarak sınıflayabileceğimiz film En İyi Senaryo Oscar'ının sahibi; ve filmin senaristi Charlie Kaufman; hikayeyi arkadaşları Michel Gondry ve Pierre Bismuth'la beraber kurmuşlar. Michel Gondry aynı zamanda filmin yönetmeni..

Jim Carrey ve Kate Winslet'in baş rolleri paylaştıkları kadroda Kirsten Dunst, Mark Ruffalo, Elijah Wood ve Tom Wilkinson yer alıyor. Film boyunca genelde Joel'in silinen anılarında dolaştığımız için birbirinden absürt sahnelerde, rüyalar aleminde geziyoruz. Henüz izlememişlere veya benim gibi şimdi tekrar izlemek isteyenlere duyrulur, hatırlatılır, övülür!. Güzel film!..

Ve evet Türkçe'de isminin Sil Baştan olmasıyla ünlüdür!.. Didyumiğn: Lekesiz zihnin sonsuz güneş ışığı..

5 Nisan 2020