Yönetmenler: Selçuk Aydemir..


İTÜ'den mezun ama her sinema sevdalısı mühendis gibi, kendini vermiş senaryoya, vermiş görsel tekniğe.. Plato'ya yazılmış kuzeniyle.. Ama mühendisliği hemen bırakmamış..
Profesyonel [2005] ve Gövde Gösterisi [2005] kısa filmlerinin ardından Ayrılık [2006] diye bir kısa filmi daha var, yazıp-yönettiği, senaryosuna ödül veren bir yarışma bulunmakta. Hemen sonra Yüzük [2007] diye bir kısa filmi daha var.
Sonrasında eğitim aldığı Plato Film Okulu'nda ödev olarak yaptıkları Kurbanlık (2008) diye bir sinema filminin yönetmenlerinden biri..
Ama asıl para televizyonda.
Kuzeni Burak Aksak'la beraber TRT'ye Ramazan Güzeldir isimli bir dizi yapıyorlar, yarım saatlik, bir ay süren bir yapım, Ramazan dizisi. İkisi yazıp yönetiyor. Zaten şu ana kadar bahsi geçen işlerin hepsinde beraber çalışmışlar.


Bir şeyler olmuş, demiş mühendisliğe devam etmem lazım. Bir röportajında dinledim, Erdal Tosun girmiş araya: "Memlekette bir sürü mühendis var, senin bu işi yapman lazım." İşte tam da bu noktada, Çalgı Çengi (2010)'nin senaryosuyla beliriyor Sayın Aydemir. Ahmet Kural ve Murat Cemcir'in başrollerinde oynadıkları film aslında herkesin kariyerinin kırılma noktası oluyor. Ortaya çıkan kaliteli mizah, ekibin ne kadar uyumlu çalıştığını gösteriyor. E kopamıyorlar tabii; Tim Burton, Johhny Depp'siz çalışır mı? Çalışır tabii ama beraber çalışınca daha güzel işler çıktığını gördük. Yazan da rahat ediyor, oynayan da.. Gönüller bir çünkü.


Aydemir'in, 13 bölümlük Üsküdar'a Giderken dizisi Kanal D'de yayınlanıp bittiğinde de kadroda Kural ve Cemcir vardı; başrollerde ise Erkan Can ve Öner Erkan. Bu arada kuzeni de TRT'de yayınlanan ve olaylar yaratan dizi Leyla ile Mecnun'un senaristliğini yapıyordu. Aydemir de durmadı, hemen yeni bir dizi projesiyle Star TV'ye gitti. Ahmet Kural ve Murat Cemcir'i de kim biliyordu o zamana kadar, Çalgı Çengi (2010) izleyenler falan.. Hani simaen tanınsalar bile isimleri bilinecek kadar popüler değillerdi di mi? İşler Güçler dizisi, bu iki oyuncunun gerçek hayatlarını anlatır gibi yaptı ve olan oldu. Tamam çok orijinal, kimsenin aklına gelmemiş bir iş değildi ama bu adamlar yaptı ve farklı oldu.


Şöyle bir düşününce, "Manyak mı lan bu adam" diyorum. Ulan hem yazıp, hem nasıl yönetiyorsun.. Sinema filmi muamelesi yapılır mı lan diziye, kalbin sıkışır olum, ölür kalırsın.. Abi yani, olum derken.. 32 yaşında adamsın, yazık etme kendine, akıl sağlığı diye bi şey var.. Dediler dediler dinlemedi.. Al, tıkandı 40. bölümde, 41'i de çekip bitirdi.


Millet, Çalgı Çengi 2 beklerken, Düğün Dernek (2013) yaptı, aynı kadroyla tabii.. Tüm zamanların en çok izlenen sinema filmi oldu vicdansız.. Ben daha izlemedim ayrı.. Kısalarını da izlemedim, onları da not aldım..

Derken, TRT, Leyla ile Mecnun'u şutladı, Gezi Olayları sebebiyle.. O ekip de, Star TV ile anlaşıp, İşler Güçler'in çakmasını yaptılar, Ben de Özledim diye.. Hani bi geyik var ya, "Nike'ın çakmalarını da yine Nike kendi yapıyo" falan diye.. O mevzu oldu yani.. Tabii ki aynı kalitede olmadı ama, piyasanın yine üstünde.. Ama n'olursa olsun, onlar Leyla ile Mecnun tayfa, bunlar İşler Güçler tayfa olacaklar.. Hollywood olsaydık bu iki grubun döğüştüğü film yapardık hemen..

Ve işte geçen hafta da, yine Star TV'de yayınlanmaya başlayan ve künye jeneriği hariç her şeyi on numara olan bir dizi daha yapmaya başladılar, Kardeş Payı..


Piii, iyice sinemadan uzak bir tanıtım oldu yine.. Televizyon, kara kutu, ateş beni çağırıyo resmen.. Neyse, bu başlıktaki ana fikrimiz, Selçuk Aydemir'in yaptığı işlere göz atmaktı, e, bunu da yaptık zaten.. Şimdi izlemediğiniz filmlerini -bak dizi demiyorum- filmlerini bulup bulup izleyin.. Ben öyle yapıcam.. Kendine has mizahıyla gönüllerde taht kuran adama selam olsun..

Bu arada, işlerindeki kurgu başarısını da es geçmeyelim, çok yetenekli ekiple çalıştığı çok belli.. Helal!

Ayrıca bunca işin arasına bir de roman sığdırmış, Mahalleden Arkadaşlar..

25.02.2014