Monty Python and the Holy Grail (1975)


Bu İngiliz komide grubu Monty Python var ya, hani daha önce The Meaning of Life (1983) ve Life of Brian (1979) filmlerini yazmıştım, bu da o toplamda beş olan filmlerinin üçüncüsü.. Bu filmde, Kral Arthur ve Yuvarlak Masa Şövalyeleri olarak 'Kutsal Kase'nin peşine düşüyorlar. Çok harika sahneler var, Fransız-İngiliz kapışması da var, absürdün dibi var.


Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones, Michael Palin.. Hep beraber yazıp hep beraber oynuyolar -pek çok tiple oynuyolar zaten- ama işte aralarından birileri de yönetimi üstleniyo: Terry Gilliam, Terry Jones.. İki de kadın oyuncuları var; Connie Booth ve Carol Cleveland.. Kadın tip lazım olduğunda, pardon seksi kadın tipi lazım olduğunda kullanıyorlar. Çirkin kadınları da kendileri oynuyo zaten..


Filmi çok anlatmiyim zaten izleyin de şu sahneleri koymazsam aklım kalır: Ormanın koruyucusu Arthur'u almıyo ormana.. "Lan çekil bak öldürürüm" diyo.. "Görev her şeyden önce gelir" diye inat ediyo.. Arthur teker teker kolunu bacağını kesiyo bunun, her seferinde "Çekil artık" diyo, o sürekli direniyo..


Çok komik sahne ya, eşek gibi güldüm izlerken..

imdb.com top 250 #89 | 8,4/10

22.02.2014