À la Française [2012]


Yazan-Yöneten: Morrigane Boyer, Julien Hazebroucq, Ren-Hsien Hsu, Emmanuelle Leleu ve William Lorton beşlisi..

Bu kısa animasyon filmin, sinopsisinde "XIV. Louis devrinde, Versay Sarayı'nda bir öğleden sonra..." yazıyor, adının Türkçe karşılığı ise Fransız Usulü..

Bu sene 4.'sü düzenlenen My French Film Festival'den yakınlarda haberdar oldum ve paylaşmaya-yaymaya çalıştım. Bu festival, alışılmış festivallerden farklı olarak internet üzerinden gösterim yapıyor. Yarışmaya katılan 10 uzun, 10 kısa, 3 de yarışma dışı olan 23 Fransız filmi ücretsiz olarak (digiturk'ün katkılarıyla) 11 dilde altyazı seçeneğiyle seyirciye sunulmuş. Festival 17 Ocak'ta başlamış, 17 Şubat'ta bitecek. Bu kadar genel bilgiden sonra biraz filme dönelim.

Tarihlerine eğlenceli bir bakış açısıyla eleştiri getiren yukarıdaki beş isim, meşhur Versay Sarayı'nda nasıl zaman geçtiğini, klasik bir Fransız'da görülebilecek özelliklerle saraya sızdırdıkları kanatlı kümes hayvanı karakterlerinin neler yaptığını gösteriyorlar. Horozun biri alımlı bir tavuğu ayartıp bi kenarda gizli gizli yumurtlamasına yardım ederken, bir tavuk sıfır dert tasa tenis oynuyor falan.. Sonra güdük bir tavuk ortama giriyor, herkes çok saygılı, galiba bu kral oluyor. Gayet normal giderken her şey, bir kenarda saray günlüğü tutan görevlinin kağıtları rüzgarla uçuşuveriyor..


Fransız tarihini filmlerden gördüğüm kadar bilirim, çok araştırmışlığım, didik etmişliğim yoktur ama bu eğlenceli güzel bir özet olmuş..

Yani sonuçta kesin bilgi olmasa da eğlenceli bilgi.. Bence bir göz atın, bi 7 dakikanızı ayırın.. Oy vermeyi de unutmayın, yarışma bu.

03.02.2014