Mulholland Dr. (2001)


Film daha ilk dakikalarda aksiyonunu, gerilimini patlatıyor; güzel bir film izleneceği sinyalleri veriyor. Öldürülmek üzere olan genç bir kadının da bulunduğu otomobile karşı şeritten gelen başka bir araba çarpıyor ve Mulholland Yolu'nda gerçekleşen bu kazada sadece bu öldürülmek istenen kadın (Laura Harring) kurtuluyor. Film yıldızı olmak için şehre gelen Betty'nin (Naomi Watts) tesadüfen karşısına çıkan bu kazazede hanım hafıza kaybı yaşadığı ve çantasındaki paranın nereden geldiğini bilmediği için; Betty kendisini gizemli bir olayın içinde buluyor.


Filmin yönetmeni ve aynı zamanda başarılı bir ressam olan David Lynch, yaptığı filmlerdeki karanlık, gizemli, bol imgelemli, yer yer metaforlu hatta bazen yaptığı şeye kendisinin bile anlam vermekte zorlandığını düşündüğüm sahneleriyle meşhur bir sinemacıdır. Bu filmi bir televizyon dizisi olarak düşünüp pilot bölümü çekmeye başlamış ancak yapımcıların TV için fazla karanlık olduğunu söyleyip projeyi iptal etmelerinin ardından sonu açık bu hikayeye bir son uydurup sinema filmi yapmış. Filmin sonu için de, 'seyircinin hayal gücüne bırakılmış bir son' demiş. Zaten genel olarak filmleri hakkında fazla konuşmayıp, yorumu seyircisine bırakan bir tarza sahip.

Açıkcası bu benim pek hoşuma giden bir tarz değil.. Sonu hariç güzel film olduğunu söyleyebilirim. Mesela girişteki kaza sahnesi, tiyatro sahnesi, Naomi Watts ve Harring'in lezbiyen ilişki sahnesi, yönetmenin deneme çekimi sahnesi ve Watts'ın oyunculuk gösterdiği sahneler için izlenmesi gereken bir filmdir.

13 Ağustos 2012