Rang De Basanti (2006)


Eski adı Bombay olan Hindistan'ın Mumbai şehrinde kurulan, film şirketlerinin merkezi olması sebebiyle Hindistan'ın Hollywood'u olarak anılan; adı da Hollywood ve Bombay'ın birleştirilmesiyle oluşmuş Bollywood sinemasının; en çok kazanan aktörü olarak tanınan Aamir Khan'ın başrolünü oynadığı 2006 yapımı Rang De Basanti, İngiltere'de, Hindistan'ın Kurtuluşu'nda önemli bir yere sahip 5 devrimcinin hikayesini anlatan bir belgesel çekmek isteyen Sue'nun ülkesinde gerekli desteği göremeyip filmi çekmek için Hindistan'a gelmesiyle başlayan ve Delhi Üniversitesi'nde okuyan filmde oynatacağı arkadaşlarıyla beraber atılacağı maceralarının yanı sıra belgesele konu edilen 5 devrimcinin hikayesini izlemeye davet ediyor bizleri.

Şimdi oturup bu uzun cümleyi anlamaya çalışalım.


Film, diğer Hint filmlerinin aksine müzik tercihini Batıdan yana kullanıp ikinci sınıf Hoolywood filmleri havasında geçiyor. İkinci sınıf derken hani şu kolej filmleri havası vardır ya; ya da eğlenceli başlayan korku filmleri falan mesela.. Ki bende neden bu etkiyi yarattığını da çok geçmeden fark ediyorum, normalde Hint filmlerinde sarışın, beyaz tenli, minyon bi' kız görmeye alışık değilim. Bu filmde var, evet. Film baya enerjik ve eğlenceli başlıyor, müziklere bası gömmüşler, bir yandan da rollerine çalışıyorlar falan derken filmin ikinci yarısında enerji tam gaz devam ama eğlence kaybolup dram hakim oluyor. Gayet de başarılı işlenmiş bir senaryoyla güzel bir film izlenmiş oluyor. Hele belgesel sahnelerinin tamamının filmden farklı bir renkle verilmesi, aradaki çizginin o şekilde korunması hoşuma gittigidiyor.com Filmin yönetmeni, Rakeysh Omprakash Mehra..


Aamir Khan, devrimciler arasında başı çeken Chandrashekhar Azad rolünü oynayan, arkadaşları arasında da  fırlamalığıyla öne çıkan Daljeet rolüyle karşımıza çıkıyor. Khan'ın filmografisine bakıldığında çocukluğundan beri filmlerde oynadığını ve 47 yaşındaki oyuncunun son 3-4 senedir de yapımcılık işlerine giriştiğini görüyoruz.

Ayrıca Khan, 3 Idiots (2009) filminde 20'li yaşlarda bir üniversite öğrencisini canlandırırken aklıma gelen şeyi sizlerle paylaşmak isterim ''Lise Defteri'ndeki Emre Altuğ'' saygılar..

4 Ağustos 2012