Tarkan BoxSet


Çizgi romancı Sezgin Burak'ın, yurt dışında eğitim aldığı sıralarda -sanırım İtalya idi- bir Türk kahramanın maceralarını çizmek gerektiğini düşünüyordu. Avrupa'da yaygın olan eski çağlar-kahramanlar konusuna yoğunlaştı. Etraflıca araştırdı, ölçtü tarttı, Atilla zamanı Hun Türklerinden Tarkan'ı yarattı. Tarkan çok küçük yaşta ailesinin öldürülmesiyle yalnız kalmış, mağaralarda kurtlar tarafından büyütülmüş, daha sonra vatanına hizmet etmek için yaşamış bir kahramandı. Çizgi roman maceraları haftada, ayda, iki ayda hatta bazen üç ayda bir yayınlanmıştır.


İlk yayınlanan maceralarından beri hemen sinema uyarlamaları yapılmıştır. Tarkan: Canavarlı Kule (1969)'de Ümit Şahin'in canlandırdığı Tarkan karakterini Tarkan Camoka'ya Karşı (1969) filminde Hasan Demirtağ oynamış. Bu filmleri izleyemedim; yok internette Ancak bunlardan sonra yapılan Kartal Tibet'li diğer Tarkan filmleri efsaneler arasına girmiş, televizyonlarda defalarca gösterilmiştir, internette de zart diye çıkmaktadır.


Tunç Burak'ın yönettiği Tarkan (1969) filmi, Atilla'nın emriyle Mars'ın kılıcının peşine düşme maceralarını anlatıyor. Bundan sonraki dört film Mehmet Aslan yönetiminde filme çekilmiş. Aslan, Türk sinemasının en üretken zamanında çalışmış on senede elli film çekmiş bir yönetmendir. İnsan diyor ki elli film çekeceğine beş film çekseydi de kaliteli olsalardı ama işte ekmek parası tabii.
Tarkan: Gümüş Eyer (1970) filminde, çizgi romanda 'Kurt Kanı' serisinde anlatılan Tarkan'ın çocukluğu da anlatılıyor.
Tarkan: Viking Kanı (1971)'nda, Atilla'nın kızını kaçıran Vikingler ile kapışıyor çılgın Türk.
Tarkan: Altın Madalyon (1972)'da düşman bu sefer Zeki Alasya. Kulke de Halit Akçatepe..
Tarkan: Güçlü Kahraman (1973) filminde son düşmanı da Çinliler.

Kadın karakterleri ile de dikkat çeken filmlerdeki sevişme sahneleri maalesef televizyondan izleyenlere şifreli. Sevişme sahnesi dediği de meme görünüyor o yani; Spartacus sevişmesi tabii ki yok. Eva Bender'in oynadığı en bilinen kadın düşmanı Gosha iki filminde Tarkan'a musallat oluyor. Başka kadın oyuncu yokmuşcasına yine Bender'i bir kez de Vikingli Ursula rolüyle izliyoruz.


Tarkan'ın en belirgin özelliği, mimiksizliği, etekliliği, atıl kurtluluğu, handa sevişme tutkusu, kurt sandığı köpeğiyle geyik budu yemesi, bir kılıç darbesiyle on kişiyi öldürebilirliği, sık sık frikik vermesi, uzun sarı peruğu, incecik kolları ve kurt başlı madalyonu. Hayır bilmeyen varsa diye.

21.04.13

Bu da yazının video hali: Film Şeysi / Tarkan..