Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb (1964)


Stanley Kubrick'in Spartacus (1960) ve Lolita (1962) uyarlamalarından sonra el attığı Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb (1964) yada kısaca Dr. Strangelove, Peter George'un Red Alert romanının sinema uyarlaması. Peter Sellers'ın üç önemli karakteri birden oynadığı filmde George C. Scott ve Sterling Hayden gibi isimler de yer alıyor.


Kafayı yiyen bir Amerikan subayının kafasına göre, komünist Rusya'ya nükleer savaş açması ve Rusya'nın olaya tepkisi anlatılıyor. Siyah beyaz komedi imdb.com'da top250#38. Ayrıca o sene 4 kategoride Oscar adayı gösterilmiş ama 8 ödülle geceyi kapatan My Fair Lady (1964), Dr. Strangelove (1964)'a ödül bırakmamış.

Sağ koluna hakim olamayan ve tekerlekli sandalyeye mahkum Dr. Strangelove karakteri de filmde ikinci yarının başlarında ortaya çıkıyor. Amerikan tarafında olan Alman kökenli Dr., içinde bir miktar da olsa nazilik taşıyan ve Rusların karşı saldırı için planladıkları 'Kıyamet Günü Silahı'nın fikir babası olan adam. Peter Sellers'ın canlandırdığı karakterlerden biri bu. Canlandırdığı diğer karakterler de Amerikan Başkanı ve savaşı başlatan subayın yaveri.

rusyayı bombalayacak olan füzeyle beraber yola çıkan asker

23.04.2013