Pokemon Detective Pikachu (2019)


Bir yerde denk geldim de "Güzel bir nostalji oluyor, tavsiye ederim" yazmış biri. Normalde hiç ilgimi çekmememişti film ama bu yorum samimi geldi, bu sebepten izledim. Hiç de nostalji olmuyor, tavsiye etmem. Nostalji olması için eskiyi hatırlatması falan gerekir di mi, bunda öyle bir şey yok, bambaşka, yepyeni bir şey yapmışlar. Bir tek Balbazarları görünce bi sevindim, onlar dışında hiç etkilemedi beni. Nostalji dediğin biraz dokunur insana.

90'larda izlediğimiz Pokemon çizgi filmlerini yeni nesiller bilmez tabii. Sonraları çok defa sinema hikayesi yaptılar ama hiçbiri çizgi filmleri kadar tutmadı. Bu da o sinema filmi furyasının son örneği işte. Filmi, Shark Tale (2004)'in de yazarı-yönetmeni olan animasyoncu Rob Letterman yönetmiş. Filmde Justice Smith, Kathryn Newton, Bill Nighy ve Pikachu seslendirmesi ile Ryan Reynolds rol alıyor.


Bir bilim adamının pokemonlarla insanların kardeş kardeş yaşadığı bir dünya hayaliyle başlıyor hikaye. Bu bilim adamı pokemonlarla ilişkisini bir üst seviyeye taşımak istiyor ama. Çeşitli çalışmalar sonucunda üstün pokemon ırkı oluşturacak bir çalışma yapıyor; yani insan pokemon, yani insanın yönettiği bir pokemon. Pokemonlar çeşitli güçleri olan yaratıklar olduğu için bu bilim adamı gidiyor en güçlü pokemon olan Newtwo'yu seçiyor ve onu zihnen kontrol etmeyi başarıyor.

Tim, dedektif babasının ölüm haberini alıp cenaze için şehre gelir. Ama ortada cenaze yoktur, saldırıda babası yok olmuştur. Geride babasının pokemonu Pikachu kalmıştır ve bu ikili dedektifin sırlarla dolu kaybolma hikayesini araştırır.


Peeeeh yani... Hani Roket Takımı, hani hemşireler; böyle Ash, böyle Misty mi olur yani.. Hani o çizgi filmlerle büyüyen birini bu hikayeyle kandıramazsın, tatmin edemezsin. Sadece film olarak bakınca gene idare eder ama nostaljiymiş, pokemonmuş tutmamış...

22.11.19