Blade Runner BoxSet


Yenisi dünyanın en pahalı sanat filmi falan olsa gerek ya.. Renkler falan şahane!..

İki sene önce -daha Blade Runner 2049 (2017) yapım aşamasındayken, yani yapımı duyurulunca- bi gazla orijinali olan Blade Runner (1982)'ı izlemiştim. Eskilerin usta bilim kurgu romancısı Philip K. Dick'in 'Do Androids Dream of Electric Sheep?' adlı hikayesinden, Ridley Scott tarafından sinemaya uyarlanan film hem yönetmenin en beğenilen işlerinden hem de bilim kurgu sinemasının kaderini belirleyen filmlerden biri olmuştur.


Blade Runner (1982)'da, seksenlerde çekilen bilim kurgu filmlerinde sıkça rastlanan o karamsar hava vardır. Bilim kurgu deyince felaket geliyormuş akla o dönem demek ki. Ve bence biraz da kendini ağırdan satan film yapmaya çalışıp sıkıcı olmuşlardı. imdb puanı 8,1 iken ben 6 vermiştim. Hikaye falan güzel aslında ama anlatım biraz sıkıntılı gelmişti. Harrison Ford başroldeydi. O film zamanında Görsel Efekt ve Sanat Yönetimi kategorilerinden Oscar'a aday gösterilmişti. Yani aslında havalı filmdi ama sıkıcıydı. Bu yeni çekilecek film için güzel sinyaller çakıyordu demek oluyor, eskiden havalı olabilen bir film günümüzde n'olmazdı?!


İlk filmdeki Dick Reckard'ı yine Harrison Ford canlandırıyor. Blade Runner 2049 (2017)'da ise baş karakter bir android olan Ryan Gosling. Filmin yönetmeni ise önceki senelerde Sicario (2015) ve Arrival (2016) ile dikkat çeken Denis Villeneuve.

Hikaye kabaca şöyle, androidler bir dönem çok modaymış, her yerde varmış. Sonra bu androidlerin itaatsizlik yapabileceği fark edilip yeni bir sürüm geliştirilmiş ve eski sürüm bütün androidlerin imha edilmesi görevi verilmiş. Temelde, ayıkan androidlerle koşulsuz itaate programlı androidlerin savaşı aslında ama hepsinin sahibi bir kötü adamımız var. Bir sürü de güzel kız var, filmdeki hanımları şuraya sıraya diziyorum beğendiğinizi alın: Robin Wright, Ana de Armas, Carla Juri, Sylvia Hoeks, Sallie Harmsen ve Mackenzie Davis. Bir de Jared Leto ile Barkhad Abdi var kadroda.


İlk filmin Oscar adaylıklarını belirtmemin sebebi devam filmininkilerle kıyaslama yapıp eğlenceyi doruklarda yaşamak istememdi. Bu görsel şölenin, renkleri, sinematografisi efsane. Dillere destan bu 7. sanatın Oscar adaylıkları şöyle idi: En İyi Görüntü Yönetimi, Görsel Efekt, Ses Kurgusu, Ses Miksajı ve Prodüksiyon Tasarımı... Bunlardan ikisini kazandı, tahmin etmek ister misiniz?! Kazananlar Listesi 2019

Bu filmin de imdb puanı 8; ben buna da 6 verdim... İnanır mısınız aynı sıkıcılıkta eskisiyle, sadece teknoloji gelişmiş o günden bu güne..


27.11.19