War Dogs (2016)


Şu sıralar herkes onun Joker (2019)'ini konuşuyor ama bundan 2-3 sene önce Efraim Diveroli diye bir karakter yaratmış, ve o zamandan bu Joker'in sinyalini vermiş meğer. Kimden mi bahsediyorum? Tabii ki efsane yönetmen Todd Philips.. Guy Lawson'ın Rolling Stone dergisinde yayınlanan 'Arms and the Dudes' araştırma yazısından yola çıkarak yazılan hikaye, çok keyifli bir seyir sunuyor. Çok değişik bir ikilinin ilginç macerasına ışık tutuyor.


Liseden arkadaş olan Efraim ve David, yıllar sonra denk gelirler. David üç beş kuruş biriktirip sevdiği kadınla sakin ve güzel bir hayat yaşamanın hayallerini kurarken; Efraim her zaman aksiyondan taraf olmuş, kendinden başkasını çok nadir düşünen bir kılıksıza dönüşmüş. Efraim, David'e çok güzel bir iş bulduğunu ama hızlanmak için güvenebileceği birine ihtiyacı olduğunu söylüyor. Tam anlayamadım ama galiba işin özü şuydu; devlet kanalları çeşitli durumlarda el koyulan silahları falan internetten açık arttırmayla elinden çıkarıyor, Efraim de bu tarz açık arttırmaları takip edip satın aldığı silahları çeşitli ihalelerle askeriyeye satıyor. En azından başlangıçta böyle olan iş, daha sonra daha büyük ihalelerle yurt dışına da taşıyor. Ve baya iyi para kazanıyorlar falan. Tamamen yasal ama silah işte.. David sevgilisine, çarşaf satıyoruz diyor.


Girişte Joker atfında bulunduğum Efraim'in o psikopat, daha doğrusu şeytani, daha da doğrusu bencil şerefsiz yüzü kendini belli etmeye başlıyor. David'in fikre ortak olmasına razı gelemeyen Efraim, bütün projelerini patlatacak yanlış kararlar alıyor, veriyor ve bir kez daha karar almakla vermenin aynı anlama gelmesi herkesi bir kez daha kısa süreliğine heyecanlandırıyor. E, ellerinde ayaklarında patlıyor bu yasal ama yasa dışı ticaret.

Çok ilginç, izlenesi bir hikaye. Bazı internet siteleri kara-komedi diye sınıflamış ama bence çok bi komedisi yok, suç-gerilim olarak sınıflamak daha doğru bence. Ama komik sahneleri de var, Todd Philips farkıyla..

Miles Teller ve Jonah Hill'in başrollerini paylaştığı filmin diğer dikkat çekenleri: Ana de Armas ve Bradley Cooper. Armas yükselişte olan bir güzellik, Cooper ise son yıllarda zirve, adam!

71119