The Old Man & The Gun (2018)


Filmin ismi, Hemingway'in Yaşlı Adam ve Deniz'ine selam çakıyor, hikaye ise gerçek bir hayata dayanıyor. Forrest Tucker, dünya hırsızlık tarihinin en naif, en centilmen hırsızlarından. 13 yaşında bisiklet hırsızlığı ile başlayan macerası 70'li yaşlarına kadar sürmüş. David Lowery'nin yazıp yönettiği filmin başrolünde Robert Redford'u izliyoruz. Geçen sene Robert Redford'a Golden Globe adaylığı getiren rolü, kesinlikle çok sevimli.

Forrest bankaya girer, vezneye yaklaşır ve görevliye der ki: "Merhaba, nasılsınız? Bu arada bu bir soygundur, lütfen şu çantaya paraları doldurun." Çantayı alır, sakince bankadan çıkar, silahını hayatı boyunca bir kere bile kullanmamıştır. Çok sıkışınca teslim olur zaten. Sonra hapisten kaçar. Son olarak Forrest Teksas'ta yola koyulmuştur ve her geçtiği şehirde banka soyar.


Teksaslı polis memuru John Hunt, bu naif ihtiyar hırsızın iki arkadaşıyla beraber bir dizi banka soyduğunu ve buna ekseriyetle devam ettiğini fark eder. Olayın peşine düşünce Forrest'in hikayesini keşfeder ve onu yakalamak için epey çalışır. İz sürer, hangi bankalardan soygun haberleri geldiğini araştırır ve yavaş yavaş Forrest'a yaklaşır. Bu arada Forrest da yeni bir aşka yelken açar ama bir yandan çalışmaya devam eder. Eskiden Forrest'i yakalamış olan bir polis John'a şöyle der: "16 kere hapisten kaçmış şimdiye kadar. Bu konuda gerçekten yetenekli. Onunla karşı karşıya geldiğimde dedim ki, hayatını daha sakin yollarla da idame ettirebilirsin, o da bana dedi ki, ben hayatı idame ettirmek istemiyorum, yaşamak istiyorum."


Ve bir süre sonra Forrest yine yakalanır. Ve girdiği anda kaçış planı yapmaya başlar. 70 yaşında.

Çok ilginç, sempatik bir hikaye. Tabii ki hiçbir şekilde -bizi soyan- bankaları soymayı veya -herkesin zaten taşıdığı- silah taşımayı meşrulaştırmamak gerek ama bazı hikayeler bazı olayları gerçekten sempatikleştiriyor. Mesela ata binmeye teşvik etsin bu film bizi, bazı olayları çözmek için dedektiflik yapmaya teşvik etsin; silaha soyguna değil di mi?! Filme puanım 7, beğendim.

22.11.19