Terminator BoxSet


Çok öncelerden beri zaman zaman tv'de denk gelip birkaç sahnesini izlediğim fakat konusu hakkında pek bir fikrim olmayan seride aklımda kalanlar: suratının yarısı robot yarısı Schwarzenegger bir tür var ve bu tür bazen çıplak vaziyette yere çömelmiş poz veriyor. Buydu Terminator denince aklıma gelen. Benim durumumda olanlar için verimli bir yazı olacaktır..

James Cameron'ın kariyerinin başları sayılabilecek bir dönemde tasarlayıp hayata geçirdiği bir projedir. İlk iki filmin senaryosunu da yazmıştır yönetmenliğini de yapmıştır. Cameron, ilk yaratım aşamasında Gale Anne Hurd'la beraber çalışmış..


The Terminator (1984), gelecekte başlıyor.. Bir nükleer savaş sonrası, direnişe geçen insan topluluğunun önüne geçmek isteyen makinelerin, geçmişe gidip -yani film çekildiği zaman ki günümüze- direniş lideri John Connor'ın doğumunu engellemek için annesi Sarah Conner'ı yok etmek istemesini anlatıyor. Yani şöyle, makinelerle insanlar savaş halinde.. İnsanların bi komutanı gibi bi şey var başlarında.. Makineler de geçmişe gidip bu komutanın dünyaya gelmesini engelleyip yeni bir gelecek yaratmak peşinde.. Yok edici olarak gönderilen 'Terminator', robot iskeletin üstüne insansı bir deriyle kamufle olmuş ölüm makinesidir.
Bir de Sarah'yı korumak için gelecekten Kyle Reese gelir ki o da filmin felsefesidir. Biri gelecekten gelip olaylara müdahale edip bir şeylerin değişmesine sebep oluyorsa kaderi kendisi yazıyordur ama belki kader aslında odur ve öyle olması gerektiği için olmuştur falan.


Terminator'ü, body sporuyla iştigal ederken film yıldızı olan Arnold Schwarzenegger oynuyor. Yani bu piyasaya girmeden önce vücut geliştirmeci.. Bi de biliyorsunuz kendisi 2011 yılında yerini Jerry Brown'a bırakana kadar 8 sene boyunca California Eyaletinin Valisi idi. Yukardaki makineyi giydirince Arnold oluyo..

Hikayenin kendi içindeki tutarsızlığı, efektler, oyunculuklar kötü.. Hele o Sarah Conner'ın saçı ne öyle, zamanında moda ama şu an baya görüntü kirliliği.. İlk film için çok zayıftı bence, hikaye ve teknik anlamda.. Ama tabii ki bu benim yorumum; sonuçta imdb.com'da top250 #208 bir filmden bahsediyoruz. Arnold Schwarzenegger, Michael Biehn ve Linda Hamilton oynuyor..


İkinci film Terminator 2: Judgment Day (1991)'de ergen John Conner ve akıl hastanesindeki Sarah Conner var. Bu sefer Conner'ları yok etmek için önceki Terminator'ün gelişmiş modeli 'sıvı-metal adam' geliyor. Terminator ise yeniden programlanıp bu sefer yok etmeye değil korumaya gönderiliyor. Ve bence bu sefer olay örgüsü, oyunculuklar, görsel.. Her şey çok daha güzel olmuş ilk filmden ki bence serinin de en güzel filmi. top250 #40 olarak da farkını koyuyor zaten. Yetmezmiş gibi o sene Oscar'da 6 adaylıktan 4 ödül çıkarmış. Bir devam filmi için muazzam başarı..
Arnold Schwarzenegger, Edward Furlong, Linda Hamilton ve Robert Patrick oynuyor..


Yönetmenliğe Jonathan Mostow'ın geçtiği Terminator 3: Rise of the Machines (2003), adı üstünde makinelerin yükselmesini engelleyememeyi konu ediyor. Terminator, bu filmde de koruyucu rolü üstlenirken yok etmek için programlı olan bu sefer 'sıvı-metal kadın'.. Ama ne kadın. John Conner, kadere yeniliyor. Zorlama bir devam filmi olmasına rağmen yine de ilk filmden daha etkili bir konusu var. Bunun sonunda da savaş yeni başlıyor diyerek dördüncü filme göz kırpılmış.
Arnold Schwarzenegger, Kristanna Loken, Nick Stahl, Moira Sinise ve Claire Danes var kadroda..


McG yönetimindeki Terminator Salvation (2009), aslında bir Terminator filmi değil; normal, kendi çapında bir aksiyon filmi. Zaten kadro da bir devam filmi için fazla şaşaalı: Christian Bale ve Sam Worthington'a, Helena Bonham Carter ve muhteşem güzelliğiyle Bryce Dallas Howard eşlik ediyor. Moon Bloodgood ve Anton Yelchin da kadroda..


Bu son filmde Schwarzenegger'i bilgisayarla oynatmışlar azıcık. Temposu gayet güzel bir aksiyon filmi olmuş bence. Makinelerle savaşın ortasındayız.
Bu şekil uzar bu, makinelerle savaş biter mi hiç.. Yani temelde bilmeniz gereken, hikayenin felsefesi gereği kah ileri kah geri zaman yolculuğu yapıldığı ve farklı şekillenen paralel evrenler oluştuğudur.. Bi de Terminator olan Schwarzenegger her zaman iyi veya her zaman kötü değildir.. Bi programlarsın dünyası değişir, seni korumak için her şeyi yapar.. Ama sıvı-metallerden uzak durmak gerekiyor..

04.04.13