Keloğlan BoxSet


Oturup manyak gibi baştan izledim bulabildiklerimi. Hep televizyonda denk geldiğim kadarlarını izlediğimden anlamamışım ne kadar kötü filmler olduğunu. Film gibi izlememek lazımmış yahu. Ama sonuçta Hollywood'un otunu bokunu izleyip biliyoruz biraz da kendi bokumuzu bilelim demi.


İlk film Keloğlan (1948)'ı, Vedat Örfi Bengü'nün yazıp yönetiyor ve Keloğlan'ı İsmail Dümbüllü oynuyor ama internet ortamında bulamadığımdan izleyemedim.. Keloğlan (1965) da, Yavuz Yalınkılıç'ın yazı yönettiği filmde Öztürk Serengil başrolde.. Felsefeye boğulmuş bir masal, bu filmde hiçliğin peşindeki Keloğlan, hiç'i bulmaya ant içiyor, "Bulacam getirecem" diyor. "Gelmezse saçından sürüyecem.." Çıktığı yolda, kendine çok benzeyen bir eşkiyanın gazabına uğrayan köylü bunu o sanıyor falan.. Peki Serengil'in Keloğlan'ı oynarken bile yanlarında aşırı saç sadece tepenin kel olması.. Şapka takınca hiç de Keloğlan değil ya..

Sonraki nesilde, ikisini Suavi Sualp'in üçünü Turgut Özakman'ın yazdığı senaryolarla filme çekilen masal kahramanının maceralarında Keloğlan'ı Rüştü Asyalı oynuyor.

Keloğlan (1971), yazan Suavi Sualp yöneten Süreyya Duru
Keloğlan Aramızda (1971), yazan Turgut Özakman yöneten Sırrı Gültekin
Keloğlan ile Cankız (1972), yazan Turgut Özakman yöneten Metin Erksan
Keloğlan İş Başında (1975), yazan Turgut Özakman yöneten Nuri Ergün
Ben Bir Garip Keloğlanım (1976), yazan Suavi Sualp yöneten Süreyya Duru


Rüştü Asyalı, aslen tiyatro yönetmeni ve oyuncusudur. Sinemada Keloğlan dışında pek aktif değildir. Ama Keloğlan'la da çok aktiftir hani; o beş filmden biri olan Keloğlan İş Başında (1975) zamanın erotik akımına kapılmıştır. Onu izleyemedim, yok internette :) Filmlerinde yancı rolde hep cüce var, Aydın Babaoğlu. Her film birbirinden bağımsız; Keloğlan, her seferinde başka bir kızla mutlu sonla bitiriyor filmlerini.

Zeki olması, içten olması, sözünü sakınmaması, iyi bir insan olması falan da karakterin özelliklerinden.. Hiç bilmeyenler için not düşmüş olalım.


Tayfun Güneyer'in yazıp yönettiği Mehmet Ali Erbil'in oynadığı yeni dönem uyarlaması da Keloğlan Karaprens'e Karşı (2006). Petek Dinçöz, Ekin Türkmen ve Özcan Deniz var kadroda..

20.04.13

Bu da yazının video hali: Film Şeysi / Keloğlan..