Knives Out (2019)


Başarılı bir Katil Kim? macerası!.. Adet olduğu üzere sonunda şaşırtmak için uğraşan bir tema, "Kim acaba, bence kesin şu.." diyorsunuz, sona geliyor, olay çözülüyor "Hee!.." diyorsunuz, hop ters köşe, "Oobaa!.." resmen şaşırtmaca şaşırana ceza var!

Benzerleri her sene mutlaka birkaç defa denenir. Çoğu vizyonda kalabalıklar içinde kaybolur, kimi uyarlandıkları az okunan romandan daha az izlenir.. Knives Out (2019)'un avantajı, seyircisini ekrana bağlayan popüler gibi oyuncuları ve prodüksiyon imkanı olması; yani kostümler şahane; ışık-renk dengesi göze, müzikleri kalbe, ses miksajı dirseklerimize dokunuyor. Güzel de bir hikaye kurgusu var. Yazan yöneten Rian Johnson boş adam değil, Looper (2012)'ı falan yapmış, güven veren bir filmografiye sahip.


Baş rolde pek çok açıdan çok güzel Ana de Armas bulunuyor. Zengin ve yaşlı ev sahibinin bakıcı/hemşiresi, bir nevi can yoldaşı olmuş dedeye.. Bir gün bütün çocukların, torunların evde olduğu bir aile toplaşmasından sonra, gecesine dede odasında ölü bulunuyor. İntihar gibi ama değil de gibi, zaten hastaydı bilmem neydi derken eve gelen dedektifler ailenin her ferdiyle tek tek görüşüyor ve herkesin bir bok yapmış olabileceği sonucuna varılıyor. Herkesin husumeti varmış meğer...

İsimsiz bir mektupla bu işi soruşturması istenen özel dedektif Benoit Blanc'ı Daniel Craig oynuyor, hikayenin Sherlock Holmes'ü kendileri. Resmi polislerle beraber o da araştırmasını yapıyor. Çoğu, tek mekanda -söz konusu malikanede- geçen filmin temposu takdire şayan bir hıza sahip. Bir anda pek çok şey oluveriyor!..


Aile fertlerini ise Chris Evans, Jamie Lee Curtis, Michael Shannon, Don Johnson, Toni Collette, Katherine Langford, Riki Lindhome ve Christopher Plummer oynuyor. Nasıl, şahane kadro değil mi?!

Sadece dedektifimiz Blanc sabit kalacak şekilde ikinci filmin de çalışmalarının başladığını imdb.com'da görüntüleyebilirsiniz. Oscar'da da (Kehanetler burada..) En İyi Senaryo kategorisinde yarışan ama bildiğiniz gibi ve o geceki herkes gibi Parazit/Gisaengchung (2019)'a kaybeden filme puanım 8/10'di..

18 Nisan 2020