Dolemite Is My Name (2019)


Scott Alexander ve Larry Karaszewski'nin senaryosunu yazdığı Dolemite Is My Name (2019)'in yönetmeni Craig Brewer.. Brewer'ın işlerini severek izledim hep; Hustle & Flow (2005) ve Black Snake Moan (2006) gibi güzel filmlerdi hep, Dolemite Is My Name (2019) de öyleymiş. Özellikle Hustle & Flow (2005)'un öyküsüyle benzer çıkış noktalarına sahip, ikisi de ötekileştirilen, şans tanınmayan, kendi şanslarını kendi yaratan karakterlerin hikayesi. Dolemite'i bir adım öne çıkaran, gerçek ve sevilen bir tipin biyografisi olması.. Pek güzel anlatım, 8/10..

"Dolemite is my name / and fucking up motherfuckers is my game!"


Bir Rudy Ray Moore biyografisi olan filmin büyük bir kısmı, Dolemite (1975) filminin yapım serüvenine odaklanıyor. Rudy'yi Eddie Murphy canlandırıyor, Akademi hakkını yedi, aday bile göstermediler Oscar'a diye çok konuşuldu, hekes çok beğendi bu performansı, ben de öyle. Böyle kaykıla kaykıla yürümeler, lanet olsun adamımlar. Demo plaklar kaydedip ünlü olmaya çalışan Rudy, nasıl olsa da sahneye çıksam diye tırmalayıp dururken, bir evsiz dostunun anlattığı edepsiz hikayelerden ilham alıyor ve bir sahne şovu hazırlıyor. Edepsiz kafiyeli hikayeler.. "Dolemite is my name / and fucking up motherfuckers is my game!" sloganıdır mesela, hikayesine böyle başlar.


Zaman içinde bu edepsiz stand-up ile başlayan şova şarkılar, türküler, danslar da dahil edilip meşhur bir Dolemite Şov'a dönüştürülüyor. Turneler, sahneler fişşek gibi devam ederken arkadaşlarıyla bir sinemaya giden Rudy, <<ben de film yapcam>> diye gaza getiriyor kendini.. Hiç bilmeden, içinden geldiği gibi.. Her şeyini vererek, gülerek, eğlenerek.. Sonra filmi hiçbir sinemaya satamayıp bata çıka, uğraşa didişe, falan..

2008'de hayatını kaybetmiş Rudy'nin popüler olduğu dönemlerde bi düzine de film yapmış olduğunu görüntülüyoruz. Bir Netflix orijinali olan bu film, Golden Globe'ta iki ödüle aday gösterildi, En İyi Komedi/Müzikal Film ve Murphy'nin performansı.. Alamadı ama olsun, yine de konuşuldu, merak eden varsa buyursun izlesin denildi..

17 Nisan 2020