Yönetmenler: Onur Ünlü..


Onur Ünlü, gerçek anlamda üretken bir adam. Konuştuğu gibi filmleri de bazen anlaşılmayabiliyor ama genel anlamda 'kafası' sevilen bir sinemacı. Aslında küçükken hikaye falan yazarak başlamış yanlış hatırlamıyorsam; bir röportajında falan mı denk geldim emin değilim ama kitap giren bir evde büyüdüğünden bahsederek, bunun mesleğine çok faydası olduğunu anlatıyordu. Sinemacılığının dışında sahip oldukları; bir şiir kitabı, bir roman, bir röportaj derlemesi şimdi bir de stand-up. Sloganı da: "Hayatta tek mantıklı şey stand-up yapmakmış gibi geliyor"


73 İzmit doğumlu Ünlü, bir süredir oyuncu Hazar Ergüçlü ile beraber. İkili evlilik dedikolnjvvnçö.. Şimdi Onur Ünlü'nün filmografisine bir göz atalım. 1999'da birkaç televizyon dizisine senaryo yazarak sektöre giren Ünlü, asıl çıkışını Deli Yürek (1998-2002) dizisindeki mafya rolüyle sağlamıştır. Şaka şaka tabii ki öyle meşhur olmadı, meşhur olduktan sonra öğrendik zaten orada oynadığını..

Sinemacılığa girişi Haluk Bilginer'li Polis (2007) filmiyle oldu. Silahiye ve hatta polisiye hikayelere merakı da ilk filminden görülmüş oldu.Çılgınlıklar peşinde koşacak bir sinemacı olacağının sinyallerini de veriyordu bu filmde. Sonra da Hayko Cepkin'li çocuk filmi Çocuk (2008), yine Haluk Bilginer ve Özgü Namal'la Güneşin Oğlu (2008) ve bol ödüllü Beş Şehir (2009)'le devam etti kariyerine.. Ve sonra belli bir kesimin tanıdığı sinemacılıktan tüm ülkenin tanıdığı ünlülüğe terfi etmek üzere Leyla ile Mecnun (2011-13)'a başlıyorlar. Dizi devam ederken arada iki sinema filmi çekiyorlar: Celal Tan ve Ailesinin Aşırı Acıklı Hikayesi (2011) ve Sen Aydınlatırsın Geceyi (2013).. Bir yandan da Şubat (2012-13) dizisi 32 bölümlük bir macera olarak tv tarihine geçiyor. Derken, Gezi Olayları oluyor ve TRT, muhtelif nedenlerle Leyla ile Mecnun (2011-13)'un yayın hayatına son veriyor.


Dizileriyle, filmleriyle enteresan bir kariyer noktasına ulaşan Onur Ünlü, TRT darbesinden sonra zor toparlar diyenlere inat o kadar istikrarlı ve üretken devam etti ki, hayranlıkla izledik. Önce Leyla ile Mecnun (2011-13)'un devamı niteliğinde yeni mini bir dizi yaptılar: Ben de Özledim (2013-14) ve hemen ardından bir sinema filmi daha İtirazım Var (2014), çok güzel filmdi. Sonra Galiba Star TV'yeydi galiba, 13 bölüm sürebilen bir mini dizi daha yaptılar, Beş Kardeş (2015). Bir yandan da Türkan Şoray'ın yönetmen koltuğunda oturduğu Uzaklarda Arama (2015)'nın senaryosunu yazdı.

Henüz ikisini izleyemediğim Kırık Kalpler Bankası (2017), mini internet dizisi Görünen Adam (2017), Aşkın Gören Gözlere İhtiyacı Yok (2017) ve Put Şeylere (2017) filmleri bereketli bir yıl geçirdiğini gösteriyor. Bu üretkenlik Yeşilçam'ı akıllara getiriyor. Hani üretimin arttığı kalitenin düştüğü dönemler. Eskiden, seyirci istiyor diye yapımcı bastırıyor, iki haftada bir film çıkıyordu. Tabii aceleyle sanat sepet dolmaz, dandik dandik işler çıktı aralarda. Ama Onur Ünlü hiç de öyle olmamış, sıkıştırmışa benzemiyor, gayet rahat rahat hepsine zaman ayırmış, güzel filmler yapmış. Hatta bir de Peyami Safa'nın romanından uyarlama Cingöz Recai: Bir Efsanenin Dönüşü (2017)'nü yönetiyor, güzel de gişe yapıyor ama tırt film oluyor. Aslında turt değil de Onur Ünlü filmi gibi durmuyor..


Geçen sene de bizim sarı bıyıkla Manyak (2018) diye bir film yapıyor; skeç gibi film - Cahit Kaşıkçılar'ın yazdığı filmde sadece yönetmenlik yapıyor Onur Ünlü. Sonra internet dizisi Dudullu Postası (2018), 13 bölüm de bunu çekiyorlar. Ve son olarak da bu hafta vizyona giren Topal Şükran'ın Maceraları (2019)'nı yazıp yönetiyor.

Üretken adam, demiştim.. Youtube kanalları Eflatun TV'ye de sürekli bir şeyler koyuyorlar. Takipte kalmak isteyebilirsiniz..

1.12.19