Leyla ile Mecnun (2011-13)


Aga anlamsızca gülmek istiyorsan bu diziyi izle; sakın mantık arama, bu diziyi yapan adamlar fena bi kafada. Senaristi Burak Aksak, yapımcısı, ilk yönetmeni, genel yönetmeni falan Onur Ünlü. Çok yönetmen değiştirdi dizi ama hep Ünlü kontrolünde gelişiyor olaylar. Her yönetmen tabii kendinden bi şeyler kattı, dikkatli izleyenler görmüştür, görecektir. Ama yazarı sabit Aksak..


Röportajlardan: "Bu dizi öyle arada bir dizi değil, ya çok izlenecek ya hiç izlenmeyecekti. Şans işte oyuncusu, teknik ekibi birbirinin dilinden anlayan adamlar çıktı. İlginç bi şey oldu ve çok beğenildi. Dizi, adının romantikliğine yenilmedi absürt komedi çizgisinde koptu gitti öyle."



Dizinin 3. sezonunu oynadığı şu günlerde; şimdi başlasam anlar mıyım, sorusuna cevabım evet olur. Genel olarak devamlılığı olan bir hikaye gibi görünse de, etmese de olur yani. Özetle konu şu: Leyla'sının peşinde bir Mecnun, gerisi hoş sohbet muhabbet. İlk sezon Arda vardı, Leyla ile kavga etmişler sette; sonra ikisi de çıkarıldı kadrodan. Leyla öldü dediler, Arda Amerika'ya mı ne bi yere gitti ama hiç koymadı kimseye. Başka Leyla'lar ayarlandı Mecnun'a; devam edildi.


-ilk sezonki leyla: Ezgi Asaroğlu (ikinci sezonun ortalarına doğru öldü)
-ikinci sezonun leylaları: Müge Boz ve Zeynep Çamcı (geçici olarak diziye uyduruldular, sezon sonu yok oldular)
-üçüncü sezonun leylası: Melis Birkan (bebeğim ya..)

Mecnun'un babasını Ahmet Mümtaz Taylan, mahalle bakkalını Cengiz Bozkurt, mahalle hırsızını Osman Sonant, mahallenin abisini de Serkan Keskin oynuyor. Ha dede var aksakallı, Köksal Engür, Mecnun var işte Ali Atay. Zaman zaman da diziye tatlı isimler girdi: Beste Bereket, Hande Doğandemir ve Açelya Devrim Yılhan gibi..


Dizi espri anlayışıyla da dikkat çekiyor. Mesela bir TRT dizisi olarak TRT'yi eleştirmesi olumlu tepkiler almıştı bir dönem. Faturadaki TRT payına isyan etmişti Erdal Baggal hatırlayınız. Bir ara da kendi koydukları altyazının üstüne gelen reklamlara isyan etmişlerdi. Kendi kanallarını seyircinin önünde eleştirmeleri cesaret isteyen bir durum tabii. Yeri geldi kendi sansürlerini kendileri koydular: daralan hemen bi sakız tüttürür, terk edilen manavda kurar çilingir sofrasını üzümün dibine vurur. Yeri gelir diğer dizilere, filmlere, her şeye giydirirler.. Mesela ekibin Lars von Trier'in Dogville (2003) filmine mesajı şöyle oldu:


Ayrıca akıllarına esince şarkı yaparlar, tutar buna klip çekerler. Dizide uygun bir yer ayarlayıp kurguda hallederler. Böyle deyince de çok biliyormuşum gibi oldu, ben gördüğümü söylüyorum. Sesi fena sayılmaz Ali Atay söyler şarkıların çoğunu.


Gezi olayları patladı sonra, dizinin oyuncuları da desteklediler oradaki kalabalığı, pek çok kişi destekledi, sonra dizi sezon finali yaptı. Şimdiye kadar bi şeylerine karışmayan TRT'nin, o olaylardan sonra yapacak bi şeyi kalmadı.
20 ağustos tarihli @efLAtunfilm tweet'i ile dizinin yayından kaldırılmış olduğunu öğrendik. Bari Leyla the Band'i yedirtmeyelim.

25.08.13