Perişanım (1980)


Bu yazı, Mağara dergisindeki Cem Yılmaz Söyleşisi dolayısıyla yazılmıştır. Orada adı geçmese hayatta aklıma gelmeyecek bir film.. Yeşilçam'da gördüğünüz en büyük 'kötülük' neydi sorusuna verilen cevap, Narcos (2015- )'da Escobar yapmaz diye anlattığı; adamın kamyonun arkasına bağlanıp sürüklene sürüklene köye getirildiği sahne.. O sahne de bu filmde.. Peki söyleşi nerede?


Bir köy ağası, bir sürü bağlar, tarlalar.. Her şeyi olan ağanın bir de hayırsız evladı var, sadece hayırsız olsa neyse, bildiğin kötü adam; Eray Özbal.. Tarlaya işçileri -kamyonla- getiren götüren Ercan da, hem ağanın hem köyün göz bebeği, delikanlının önde gideni; Ercan Turgut.. Ağanın oğlu ve aynı ayarda arkadaşları, bir gün tarla dönüşü, güzelce bi kızı, kıstırıyolar ve Fatmagül ediyolar oracıkta.. Yazık, kızın dünyası başına yıkılıyor; Canan Perver..

Olayı öğrenen ağa, zaten adı çıkmış oğlunun bu vukuatı da duyulursa köylüler işi bırakır, hasat yanar, gider paracıklar diye düşünüp olayı Ercan'a kitliyor.. Vefa borcu olan ağasına karşı çıkamayan Ercan, tecavüzü üstlenip, kızla evleniyor.. Kızın babası, kızın namusu kurtuldu diye rahatlıyor ama ne kız, ne Ercan memnun bu durumdan.. Fakat bu orta gol getiriyor, aşk başlıyor..


Erdoğan Tünaş'ın yazdığı filmin yönetmeni Temel Gürsu.. Filmde, ağa, anne, amca falan gibi rollerde: Hüseyin Peyda, Yıldırım Gencer, Aliye Rona ve Reha Yurdakul gibi kallavi isimler yer alıyor.. Filmdeki esas kızımız Canan Perver'in -çok da kalabalık olmayan- filmografisine bi göz atınca Perişanım (1980)'dan önce şöyle filmlerde oynadığı görülüyor: Derbeder (1977), Çaresiz (1978), Yanmışım (1979)..

Söyleşide söz konusu sahne zikredildiğinde, hareketin kötü adam tarafından yapılıyor gibi düşünülmesi kaçınılmaz.. Ama aslında hiç de öyle değil ya.. Filmi merak edip izlemek isteyen için link burada.. Peki söyleşi nerede?

Cem Yılmaz Söyleşisi de Ekim'de 1. sayısıyla piyasaya girecek Mağara'da..

070916