Ssa-i-Bo-Geu-Ji-Man-Gwen-Chan-A (2006)


Türkçe adı, Ben bir Robotum Ama Sorun Değil (2006) olan Kore filminin orijinal adındaki o tireler robot gibi konuşma efekti olarak konmuş sanıyorum. Aslında 'Ssai' robot değil 'Siborg' yani daha rahat bilinir haliyle 'Cyborg'a karşılık geliyor ve Sibernetik Organizma tanımına giren insansı robotları tarif ediyor. Zaten filmin İngilizce çevirisi Cyborg olarak yapılmış ama bizimkiler de haklı, oraya Siborg yazsan kim ne anlayacak, bas robotu..

İsmi ilginç, kendi daha ilginç filmin yönetmeni Chan-wook Park; Oldeuboi (2003) ile bilirsiniz siz onu.. Senaryoyu ise başka birkaç filminde daha çalıştıkları Seo-Gyeong Jeong'la beraber yazmış. Oldeuboi (2003) güzel filmdi, bu da güzel ama bu kendi içinde güzel, fazla janjanlı bu mesela.. Hah, Amelie (2001) gibi, Fransız gibi.. Gerçi Kore filmleri zaten -rüyaya yakın- rengarenk olur.. Bilemedim şimdi, ama içime sinmeyen bi şeyler vardı, bi Oldeuboi (2003)'unu izlediğim için o ayarda aradım demek.. Bu sene de iki buçuk saatlik Ah-Ga-Ssi (2016) diye bi film yapmış, bi de ona bakıp öyle konuşalım..


Bir kız var, Young-Goon, daha küçükken kendini siborg bellemiş, işte bilgisayarın faresi, elektrik kabloları, antenler falan ona sürekli bunu hissettirmiş ve bir siborg olduğu için yemek yemesine gerek yokmuş. Bir gün işte, kendini şarja taktığı bi ara elektrik çarpıyor bunu ve hastaneye kaldırılıyor, burada da doğru düzgün beslenmediği ve psikolojisinin sağlıklı olmadığı görülüyor. Ve akıl hastanesi macerası başlıyor. Hepsi birbirinden çatlak bir sürü karakter. Ve bir aşk hikayesi.

Film bir noktadan sonra aşırı sıkıcı bir hal alıyor, ki bu da o rengarengin dozunu ayarlayamamadan galiba, yoruyor bir süre sonra. Hele bir de Korece dinlemeye alışık değilseniz benim gibi, sürekli karate efektiyle dolaşıyolar, "huaa, puaa, juuu, kinaa" diyerek..


Kızı, 80'li, Su-Jeong Lim oynuyor; aşık olacağı çocuğu da gerçek adı Jeong Ji-Hoon olan 82'li Rain oynuyor. Rain, meşhur, genç kızların sevgilisi, Ninja Assassin  (2009) ve The Prince (2014) gibi Hollywood işlerindeki yakışıklı Koreli boşluğunu dolduruyor.

Yer yer çok efsane sahneler ve efsane planlara denk geleceğiniz filmin müzikleri baya başarılı, puanım bu hatırlardan 6.. Filmde en dikkat çeken olaylardan biri de Rain'den Yodel Song icrası, linki burada efenim..

180916