L.A. Confidential (1997)


Şöyle eskilerden, güzelliği garantililerden lililililerden bi film izleyeyim dedim, aylardır izlenecek listemde olan bu filmi seçip oturdum başına, hakket efsane filmmiş.. Film bitince "Bunun kitabı olsa ne okunurdu ha" dedim, tabii ki varmış, roman uyarlamasıymış.. Hatta Los Angeles Dörtlemesi diye bir serinin macerasıymış; -yine efsane olmuş filmlerden- The Black Dahlia (2006) da bu seriden uyarlanmış. James Ellroy'un yazdığı ve herhangi bir devamlılık arz etmeyen maceralarda farklı karakterler yer alıyor, baktım..

Kaliforniya Eyaleti'nin en kalabalık şehri olan Los Angeles, Hollywood dolayısıyla artistleriyle meşhur bir şehirdir. Artistin bol olduğu yerde parti, partinin bol olduğu yerde uyuşturucu, uyuşturucunun bol olduğu yerde de polis olur. LAPD, -bir NYPD olamasa da- baya meşhur bir polis departmanıdır. Hikayemiz de bu departmanda görevli üç dört aynasıza odaklanıyor.


Asabi olmasına rağmen doğru bildiğinden şaşmayan ve 'kötü polis' olmaktan çekinmeyen, suçlunun cezasını çekmesi için elinden geleni yapan bir Bud White (Russell Crowe) var. Tecrübeli polislerden Jack (Kevin Spacey) de, herkesle arasını iyi tutan, yeri geldiğinde rüşvet yemekten çekinmeyen ama genel hatlarıyla iyi tarafta olan bir karakter. Bambaşka bir kafada olan, sınıfın inek çocuğu Ed Exley (Guy Pearce) ise kanunları çiğneyeceğine ölmeyi tercih edebilecek, tam bir adalet adamı. Ve tecrübeli yönetici Dudley (James Cromwell) ise ekibin başındaki isim, herkesin akıl hocası..

Bir takım olaylar sonucu, iyi polis kötü polis kavramı birbirine karışır, polis departmanı içinde görevini suiistimal edenler tespit edilir ve işler büyür.. Sonra işler daha da büyür.. Soluk soluğa izleniyor gerçekten, film iki saati az geçiyor, efektlerde nostalji duyuluyor. Filmin alametifarikası olan ünlü benzeri porno yıldızları kısmında Kim Basinger'ı, Hush-Hush dergisi muhabiri rolüyle de Danny DeVito'yu izliyoruz.


Filmin yönetmeni Curtis Hanson'ı, bununla ve Eminem'li 8 Mile (2002) filmiyle biliyoruz, çoğumuzun bilmediği şey ise Hanson'ı geçen hafta 71 yaşında Los Angeles'ta Hollywood Hills'teki evinde kaybetmiş olduğumuz, Allah rahmet eylesin.. Bu filmle En İyi Yönetmen Oscarı adayı olmuştu, En İyi Uyarlama Senaryo Oscarı'nı kazanmıştı. Film o sene En İyi Film dahil 9 dalda adaylık kazandı, ikisini ödüle çevirdi. Bunlardan biri de Kim Basinger'a gitti. Film şu sıralar imdb.com'da top250 #97.. Benim puanım 8/10.. Niyeyse bu paragraf 8 mil 9 oscar derken rakama boğuldu biraz, bari tarihi de buraya atiyim: 260916..