Fleabag (2016- )


Öncelikle bu dizinin 'senenin en iyi dizileri' listelerinde birçok kişinin üst sıralarında yer alması beni biraz endişelendirdi. Bu sene Game of Thrones (2011-19) sıçık bi final yaptı, Black Mirror (2011- ) önceki senelerde çıtayı çok yükselttiği için bu sene zayıf bulundu, House of Cards (2013-18) beklenmedik bir final yapmak durumunda kaldı falan derken baktık listelerde başka başka diziler belirdi. Fleabag (2016- ) de onlardan biri, aslında ilk sezonunu 2016'da yayınlamış ve epey ara verip bu sene ikinci sezonunu göstermiş ve herkes çok beğenmiş. Ben hiç duymamıştım sene sonu olunca milletin listesinde gördüm işte.. 25'er dakikalık 6'şar bölümden 2 sezon.. Bi Pazar günü bitirilebilir boyutta ki ben öyle yaptım.


İngiliz aktris Phoebe Waller-Bridge'in yaratıcılığını yapıp başrolünü kendine yazdığı sıradışı bir öykü. İlk sezonu BBC kanalında yayınlanan dizi oldukça minik bir kadrodan oluşuyor ve izleyicisine ağır İngiliz komedisi vaat ediyor. Yani pisliğin teki başrolde: Fleabag. 


Esas kızımız, küçük ve ilginç bir kafe işletiyor, bir kız arkadaşıyla beraber açmışlar bu kafeyi ama kız ilginç bir şekilde ölerek esas kızımızda derin yaralar açmış. Ama çok derinlere, görünürde bir şey yok! Biraz libidosu yüksek ve insanlara -özellikle erkeklere- karşı aşırı savunmacı ve epey de kibirli bir karakter. Sahne akarken seyirci duvarını yıkıp olaylarla ilgili anekdotlar anlatıyor. Mesela kız kardeşi ortama girince birden kameraya dönüp "Hep bunu yapar kesin böyle bir şey isteyecek!" falan diyor ve biliyor, biriyle sevişirken bir anda kameraya bakıp "aslında o kadar da iyi değil ama birazcık numara yapıp kendini iyi hissetmesini sağlayacağım!" diyor ve numara yapmaya başlıyor. Böyle bir anlatım..


Kız kardeşi, babası, üvey annesi, sevgilileri, çıktıkları, flörtleri, sadece seviştikleri falan böyle küçük bir kadro.. Phoebe'ye, Sian Clifford, Olivia Colman, Jenny Rainsford, Bill Paterson, Brett Gelman ve Andrew Scott eşlik ediyor. Phoebe ve Andrew bu seneki Golden Globe'a performanslarıyla aday gösterilirken, bir yandan da En İyi Komedi/Müzikal Dizi dalında yarışacaklar. Bu arada Primetime Emmy'de de epey ödül almış. Özellikle teknik anlamda çok başarılı bulunan bir ikinci sezon olmuş; Amazon'a transferin avantajları!.. İlk sezonu ödül törenlerinde bu kadar popüler değilmiş o zaman ama bu ilk sezondaki performansı Phoebe'ye BAFTA'da En İyi Kadın Komedi Oyuncusu ödülü getirmiş.


Çıtır bir dizi olması sebebiyle tabii ki tavsiye ederim, hemencecik izleyip bitirebilirsiniz ve ilginç bakış açıları sunması açısından da değerli tabii ki. Ama çok dizi izlemediğim için bilemiyorum senenin en iyi dizisi bu mu?! Sanki o kadar da büyütülecek bir şey yok gibi duruyor ortada.. Siz bilirsiniz, izleyip siz söyleyin..

24-12-19