Spring Breakers (2012)


Filmin adı 'Bahar Tatili Sevicileri' ve posterde gördüğünüz üzere bikinili kızlar falan var ve normal olarak eğlenceli bir film çağrışımı yapıyor ve Harmony Korine'in yazıp yönetmesi vesilesiyle bu film izlenecekler listemde 3 yılı aşkın bir zamandır duruyor. Amerikan Pastası türevi bir film olduğunu düşünerek 'boş-eğlenceli' şeklinde kodlayıp beklemeye almışım. Geçen gün de, o kadar canım bir şey izlemek istemiyor ki, dedim bu 'boş-eğlenceli' bişey bulayım da oynasın oynasın kapatayım.

Harmony Korine, ismini festivaller vesilesiyle duyduğum, aslında hiç izlemediğim ve tarzını turzunu bilmediğim bir sinemacı. Sadece isim olarak duydum ve bir yerde denk gelse 'sinemacı' diye işaretlerim yani, o kadar. Bu filmden sonra haliyle küçük bir araştırma yapıp neler olduğunu anlamaya çalıştım tabii. Bambaşka yerlere gitti konu, Harmony abimize artık farklı bir gözle bakıyorum ama bir yerde denk gelse yine 'sinemacı' diye işaretlerim çünkü o tamam. Değişen şey, bu film ve diğer bütün filmlerine bakışım..


Kumsalda, içkiler, uyuşturucular ve üstsüz kızlarla çılgın parti görüntüleriyle başlıyoruz. Brit, Candy ve Cotty üniversite öğrencisi üç çılgın kız; toy Faith de o dönem mezun olup ablalarının yanına gidecek ve hem eğlenip hem güzel güzel okuyacak. Faith'in hayalleri bu yönde; üç çılgın çıtır da ekibe taze kan geleceği için mutlu! Bir süre sonra Faith de üniversiteli oluyor ve yurtta şurda burda hep eğlenen bir ekip oluyorlar. Bu arada çıtır kızlar harçlıklarından arttırıp arttırıp kokain almaya çalışıyorlar, türlü çeşitli serserilik yapıyorlar.

Tatil dönemi yaklaşırken kızlar para bulup Florida'ya gitmek istiyorlar çünkü oranın partileri çok meşhurmuş, bütün gençler bahar tatilinde oraya gelirlermiş. Brit, Candy ve Cotty üçlüsü su tabancalarıyla bir restoran soyup tatil paralarını çıkarıyorlar; Faith'i de yanlarına alıp Florida'ya gidiyorlar. Ve orda çılgın partilerin birinde polis baskını oluyor. Sadece  eğlenmek isteyen bu genç ve güzel bayanlar sınırı biraz aşıyorlar. Sonra kefaletlerini ödeyip kızları kurtaran Alien, başka kapılar açıyor ama Faith daha fazla eğlence istemiyor!


Bütün bu olan biten hep karanlık bir çerçeveyle anlatılıyor ve film ilginç bir baskı kuruyor üstünüzde. Aslında Amerikalı gençlerin maruz kaldığı ortamları ve akılçelen kötülüklere dikkat çekiliyor. Ne şartlar altında ne kararlar verilebileceği gösteriliyor. Harmony Korine'in vizyonu ve kendisine belirlediği misyonu bu yönde çalışmalar yapmak üzerineymiş; çocukların ve gençlerin maruz kaldıkları dramatik hikayeler anlatmayı tercih etmiş hep. Filmografisini inceleyince bir iki filmini daha ekledim izlenecekler listeme, takipteyim.


Ha sonuç olarak Spring Breakers (2012) güzel film mi, tavsiye eder miyim? Merak ettiyseniz bakın ama özellikle bişeyler izleyim diye oturup izlenecek bir film değil, ben mesela hiç o modda değilken izledim ama bilseydim ne olduğunu muhtemelen izlememeyi tercih ederdim. 4/10.. Ya bu arada James Franco ne acayip adam, her yerden çıkıveriyor, manyak!..

22-12-19