Love & Friendship (2016)


Filmi, Jane Austen'ın Lady Susan romanından uyarlayan ve yöneten isim Whit Stillman, The Last Days of Disco (1998) gibi tatlı filmler yapan bir sinemacı. Filmlerinde Kate Beckinsale ve Chloe Sevigny ile çalışmayı sevdiğini söyleyebiliriz. Bu iki güzel kadını biz de çok seviyoruz zaten, hep beraber çalışsınlar hep izleyelim.

Love & Friendship (2016), kadınların ikinci sınıf vatandaş sayıldığı bir dönemde haddinden fazla zeki bir kadın olan Lady Susan'ın çevresindeki erkekleri parmağında oynatmasını anlatıyor. Eşinin ölümünden sonra lise çağındaki kızıyla bizzat ilgilenmesi gereken Lady Susan Vernon, kızı yatılı okula yazdırarak zengin akrabalarını kasabalarında ziyaret etmeye başlıyor. Bu seyahatlerinden birinde genç ve yakışıklı Kont DeCourcy'yi gözüne kestiriyor, tam adamı kendine aşık ediyor, kızının okuldan kaçtığı mektubunu alıyor. Kasabaya gelen kız güzellik bakımından annesiyle yarışacak seviyede olmasa da sesi çok güzel ve annesiden genç bir hanım olduğu için evin oğlu tehlikeye giriyor.


Bütün bu olan biten o kadar sakin ve kontrollü anlatılıyor ki, kimse Lady Susan'dan soğumuyor, kızına cephe almıyor. Her şey çok normal ve olması gerektiği gibi gelişiyor. Hikaye anlatımını, dili çok beğendim. Çok güzel bir film diyemem ama Kate Beckinsale çok güzel diyebilirim, kesin bilgi!..

İzlediğim sitede filmin sesi biraz kısıktı, eminim filmin müzikleri güzeldir ama ben çok keyfini çıkaramadım, yani konuşmaları duydum tabii ama alttan aktığına inandığım ve yer yer yükselen müziği de tam anlamıyla görüntülesem iyiydi. Kostümleri biraz zayıf buldum, tabii alıştık hayvan gibi prodüksiyonlarda şıkır şıkır 19. yy kostümlerine, daha düşük bütçeli filmler gelince gözümüz arıyor. Oyuncular falan çok tatlı zaten, bütün kadro iyi.


Çok tavsiye edeceğim, izlemeden ölmeyin diyeceğim bir film değil, izlemeden ölebilirsiniz ama izlerseniz de Kate'in güzel yüzünü bir kez daha görme fırsatı bulursunuz.

İzlemeden ölmek deyince aklıma geldi, geçen biri çok komik bir şey anlattı: Biri Didem Soydan'ın bir fotoğrafına mı bir yere yorum yapmış -seninle sevişmeden ölmiycem- diye, o da cevap yazmış -benimle sevişmeden öleceksin!- Sonra bunu anlatan da -bir çoğumuz Didem Soydan'la sevişmeden ölecez hakkaten- dedi... Gerçekten ya, çok bariz bir şey ama duyunca bir tuhaf geliyor kulağa asdfghjk..

24 Mayıs 2020