Betonrausch (2020)


Bu sefer de Netflix sayesinde, yurt dışında kariyer yapmış bir Türk asıllıyı tanıma fırsatı yakalıyoruz. Artık Alman olan Cüneyt Kaya beyfendi, çekirdekten yetiştiği belli bir filmografiyle, teknik olarak bundan 8-10 yıl önce başlamış sinemaya ve bu son filmi ile de Netflix Orijinali çektirilecek kıvama gelmiş. 2 sinema, bir TV filmi, bir de dizi yapmış... Peki bu Netflix filmlerini TV filmi gibi mi görmeliyiz yoksa sinema filmi gibi mi?! Çünkü bu iki tür arasında uçurum olduğunu biliyoruz, Netflix de geliyor tam aralarında duruyor şimdi! Yeni bir tür sayalım bence.. Bir TV, bir Netflix, iki de sinema filmiyle izleyici kasıyor diyelim..


Filmin adının Türkçe yansıması, 'Betonarme' yani kabaca binayı, mülkü temsil ediyor. Hikayenin gayrimenkul ticareti yapısına gayet uygun bir isim aslında. İngilizce ismi ise şu sıralar Netflix'in global ağına düştüğü için en bilineni, Rising High yani yükseliyor yükselmekte olan.

Sıradan bir yokluktaki sıradan bir ailede büyüyen kahramanımız Viktor, belli bir yaşa gelince ailesinin yanından ayrılıp, şehre yerleşerek kendi ayakları üzerinde durmak istiyor. İlk zamanlar çektiği sıkıntıları ailesiyle yaptığı telefon görüşmelerinde dillendirmese de bu sıkıntılar ona bir kariyer yolu açıyor.

Ev kiralamak için her başvurduğu emlakçı ondan 'gelir belgesi' isteyince çaresiz kalan işsiz Viktor sahte bir belge düzenliyor ve güzel bir maaş görselinin kanatları altında çok güzel bir ev kiralıyor. Sonra bu kocaman şık evi, düşük günlük ödemeler alarak çalıştığı şantiyedeki işçilere kiralıyor. Böylece durduk yerde sıcak para akışı sağlamayı keşfediyor. İkinci ev, üçüncü ev derken bu orta vadede başına iş açan işten kurtulup işi büyüterek aynı mantıkla ev satmaya başlıyor.

Tabii bir can dost ve seksi bir hanım eş edinerek...


Çok tatlı bir dolandırıcılık macerası olan bu film, sevimli bir Almanca eşliğinde keyifle izleniyor. David Kross'un liderliğindeki kadroda, Frederick Lau, Janina Uhse ve Sophia Thomalla var. Janina o kadar güzel ki!..

20 Mayıs 2020