Don't Come Back from the Moon (2017)


Dean Bakopoulos'un romanından uyarlanan filmin yönetmeni Bruce Thierry Cheung. Aslen Görüntü Yönetmeni olan Bruce'un bu ilk yönetmenlik deneyimi değil, birkaç film daha yapmış. Tam nesine tutulmuş da bu romanı sinemaya taşımak istemiş bilinmez. Çünkü sinematorafik açıdan çok ahım şahım bir hikaye değil, kendi halinde, neredeyse sıkıcı gibi bir film. Yani bir görüntü yönetmenini heyecanlandıracak bir hikaye yok ortada.


Babalar, babalık, baba olanlar, baba olmayı beceremeyenler, baba olmaktan korkanlar, baba olmak istemeyenler ve yanlışlıkla baba olanlar. Bir Amerikan kasabasında, sıradan bir sürü aile... Mutsuz evlilikler, ergen çocuklar, tozlu yollar... Bir gün bir baba, tuvalete gidiyorum der ve bir daha dönmez, iki oğlu ne olduğunu anlamadan eve döner, bir süre sonra adamın ortadan kaybolduğu anlaşılır. Derken başka bir evin babası kızına bir mektup bırakarak kaybolur. Sonra başka bir baba daha. Ve bir tane daha, giderken de "Ben Aya Gidiyorum, Kasadaki Parayı Ben Aldım" notu bırakır. O günden sonra kasabada kaybolan bütün babaların aya gittiğine inanılır.

Gençlerin tekdüze sığ hayatı, yalnız kalan eşlerin tutunma çabaları, babasız büyüyen onlarca çocuğun değersiz bedeni vardır artık burada. Bazısı babasının kaybolmasına çok üzülürken bazısı iyi bile olduğunu düşünür. Ayyaşın tekiydi zatenler, hep annemi dövüyordular, elinden hiçbir iş gelmezdiler... İlginç ilginç yorumlar!..


Baba olmak zor, anne olmakla kıyaslanmaz belki ama baba olmak da epey zor. Sorumluluk büyük, kaldırabilmek lazım, heves olacak, sabır olacak ne bileyim... Baba değilim çok da bilemem ama bir gün baba olursam da -büyük konuşmiyim ama- çekip gitmek nedir abi?!. Gerçi insan sevgilisiyleyken de bırakıp gitmek imkansız görünür, kim gitmek ister ki zaten ama hayat bambaşka yollar çiziyor insanın önüne tabii, onun için büyük konuşmamak gerekir.

Filmin aslında güzel bir kadrosu var, baş rol gibi bir ergen var ön planda, Jeff Wahlberg, onun anne babası rolüyle James Franco ve Rashida Jones'u izliyoruz. Ergen tayfadan ise Jeff'in sevgilisini Alyssa Elle Steinacker oynuyor, sevimli bir kız. James Franco zaten böyle düşük bütçeli filmlerde hayrına oynuyor galiba, sırf kadroda adı gözüksün diye çok sayıda filmde birer ikişer dakika gösterilir, bu filmde de yine çok az var.

26 Mayıs 2020