Cracks (2009)


Filmin ismi, 'çatlak' anlamına gelen İngilizce kelimenin çoğulu. Çatlak, herhangi bir sızıntıya neden olabilen, bir yapıda süreksizlik yaratan aralık, yarık, fissür. Başka bir anlam karşılığı da, deli. Bir anlamı daha var, yeni bir dönemin başlangıcı. Film, bu üç Türkçe karşılığa da denk gelecek içeriği sunuyor. İngilizce 'Crack' bu kadar çok anlam sağlıyor mu emin değilim.


Henüz beş dakikasını izlemişken filmin bir roman uyarlaması olduğunu hissetmiştim, bitince baktım; orijin, 165 sayfa 1999 basım tarihli filmle aynı isimli Sheila Kohler romanıymış, sinemaya uyarlanan tek kitabı buymuş. Cracks (2009), efsane yönetmen Ridley Scott'ın kızı Jordan Scott'ın, ilk ve tek uzun metraj film yönetmenliği olarak tarihe geçmiş. Babasının adını anma sebebim, adamın sinemanın babalarından olması - erkek egemenliğinden değil yani...

Bir kadın yazarın romanı, bir kadın sinemacı tarafından filme alınıyorsa o hikayede bol bol kadın hikayesi anlatılıyordur. Kızların bir araya gelince sürekli kız muhabbeti çevirmesi gibi, başka konuşacak ortak konuları yokmuş gibi, kadın hikayesi kadın hikayesi kadın hikayesi...


Hadi ortam yatılı kız okulu, herkesin kız olması normal. Karakterlerin kendi arasında kız muhabbeti çevirmesi de ne peki?! Yok mu başka konuşacak konusu bu dişi bireylerin de bir kadın yönetmen film çekeceği zaman başka bir şey düşünemiyor.

Hikaye Eva Green'in öğretmen olduğu bir kız okulunda geçiyor, Juno Temple kız çetesinin başını oynuyor, Maria Valverde ise okula yeni gelen kız olarak ekiple çatışacak. Bir de Imogen Poots var kızlar içinde dikkat çeken bir tip olarak adını andırıyor. Bu arada Eva Green'in kendine en çok yakıştığı rollerinden biri bu olmuş bence, iyi oynamış falanın ötesinde korkutucu bakışlı deliliği görülmeye değer. Ayrıca tabii ki memeler yine geleneği bozmuyorlar.


Juno Temple da az değil, deli deli bakışları ergen psikolojisiyle çarpıp lolitalığa bölünce çıkan sonuç bu kız. Oynadığı filmler listesine baktım da bir sürü filmini izlemişim ama bir tek Wonder Wheel (2017)'deki rolü canlandı kafamda, diğer filmlerde hiç hatırlamıyorum... Bu silikleşebilme yetisi iyi bir şey mi yoksa kötü bir şey mi oyuncu için?! Her seferinde bir öncekini unutturup başka başka rollerle kendini sevdirebilmek iyi bir şey olsa gerek.

29 Mayıs 2020