Love, Death & Robots (2019- )


İlk sezonu Mart 2019'da Netlix Orijinali olarak gösterilen serinin yaratıcısı Tim Miller. Bu ismi aşırı eğlenceli Marvel uyarlaması Deadpool (2016)'un yönetmeni olarak tanıdık. Love, Death & Robots (2019- ) serisi, Tim'in hoşuna giden fantastik öyküleri bir araya getirerek Netflix ekranına animasyon teknikleriyle uyarlatmasıyla ortaya çıkmış. Serinin yapımcı kadrosunda da dikkat çeken bir isim var, David Fincher.

Her bölüm başka yazarın öyküsünden uyarlanmış, ilk sezondaki üçü dışında bütün bölümlerin senaryosunda Philip Gelatt imzası var. Öykü kitabı kafasında sunulan bir derleme; yalnız 30-40 sayfalık Gogol öyküleri değil de 2-3 sayfalık Keret öyküleri gibi daha çok.. 


Ayrıca harika bir görsel şölen!.. Her bölüm, anlatılan hikayeye göre stilize edilmiş bir animasyon tekniğiyle hazırlanmış. Yani biri gerçekçi bir animasyon uygulamasıyla anlatılırken, başka biri gayet koca kafalı insan ve fantastik silahlı abartı bir görsel kullanıyor. Aslında her bakımdan birbirinden çok farklı kısa animasyon filmler bunlar. Hatta bazı bölümlerde animasyonu oyuncularla desteklemeler de var.


İlk sezon olarak 18 film yayınlanmış, imdb.com'da verilen bölüm sırasıyla Netflix'te konulan sıra aynı değil; zaten bir sıraya ihtiyaç duyan bir seri de değil. Hatta buyurun ben de verdiğim puana göre sıraladım size burada: 

Helping Hand – 10’ – 9/10
The Witness – 12’ – 9/10 
Three Robots – 11’ – 8/10
Zima Blue – 10’ – 8/10
Good Hunting – 17’ – 8/10
Suits – 17’ – 7/10
Sonnie's Edge – 17’ – 6/10
When the Yogurt Took Over – 6’ – 5/10 
Shape-Shifters – 16’ – 6/10
The Dump – 10’ – 5/10
Lucky 13 – 15’ – 5/10
The Secret War – 16’ – 5/10
Beyond the Aquila Rift – 16’ – 4/10
Fish Night – 10’ – 4/10
Ice Age – 10’ – 4/10
Alternate Histories – 8’ – 3/10
Sucker of Souls – 13’ – 3/10
Blind Spot – 8’ – 3/10 


Toplamda (jenerikler dahil) 222 dakika olan sezonu ben Netflix sırasına göre izledim ve her filmden sonra -ağırlıklı olarak hikayeye verdiğim- puanları kenara not aldım. Teknik olarak aynı standartta işler zaten; hepsinde aynı görüntü yönetmeni, aynı senaryo dili, aynı efekt kalitesi.. Tek değişken hikayenin o an bıraktığı his.. Ha bir de yönetmen her bölüm başka tabii.. Helping Hand mesela aşırı gergin, Three Robots çok eğlenceli ve uzun metraja dönebilecek kadar altı dolu bir hikaye; Alternate Histories de izlemesi keyifli ama boş yani..

Filmlere verdiğim puanların ortalaması 5,6 yapıyor ama genel olarak böyle bir işe vermem gereken puan 8 gibi hissediyorum!.. Bence bu çok anlaşılabilir bir çelişki, anlayacaksınızdır, anlayınız!. İkinci sezonu çıkar çıkmaz izlerim, listeme aldım..

23 Mayıs 2020


İkinci sezonda ise 8 film gösterildi. Tim Miller'ın organizasyonunda farklı farklı yazarların hikayelerini farklı farklı yönetmenlerin hayata geçirdiği serinin bu kısmında da hikayeleri senaryolaştıran isim yine Philip Gelatt olmuş, iki tanesi hariç. Miller, ikinci sezonda benim de favorim olan The Drowned Giant filmini J. G. Ballard'ın öyküsünden kendisi uyarlamış. Bir gün bir sahil kasabasında fırtına sonrası kıyıya vuran ölü bir devin başına gelenler anlatılıyor. Etkileyici ve merakla izlenebilecek bir 14 dakika sunuluyor. Bunu izlerken "kitap olsa da okunsa, acaba efsane Gargantua'yı tekrar mı okusam" diye düşünmüştüm, kendisi de zaten büyük bir ustanın, Ballard'ın eseriymiş; 64 senesinde bir dergiye yazdığı aynı isimli bu öyküsü daha sonra Chronopolis and Other Stories (1971) adlı öykü kitabıyla günümüze taşınmış. Fakat maalesef Türkçe'ye çevrilen kitapları arasında yer almıyor. 

The Drowned Giant

14’

J.G. Ballard

Tim Miller

9/10

Life Hutch

14’

Harlan Ellison

Philip Gelatt

8/10

Pop Squad

18’

Paolo Bacigalupi

Philip Gelatt

8/10

Automated Customer Service

13’

John Scalzi

Scalzi & Dept

7/10

The Tall Grass

11’

Joe Lansdale

Philip Gelatt

6/10

All Through the House

7’

Joachim Heijndermans

Philip Gelatt

5/10

Snow in the Desert

18’

Neal Asher

Philip Gelatt

5/10

Ice

13’

Rich Larson

Philip Gelatt

4/10


Bu fantastik öyküler antolojisinin devamının daha sık ama belki daha az bölümlü sezonlarla gelmesini temenni ediyorum. Çünkü gelir gelmez sekizini birden, öncekini on sekizini birden bir oturmaya bitiriyoruz ve üzerine konuşacak, hakkını verecek, her birine yeterince iyi dilek sunacak vaktimiz olmuyor. Sadece birkaç favori seçiyoruz kendimize ve onun hakkında düşünmeye başlıyoruz. Buradan Netflix'e sesleniyorum, birer ikişer gösterseniz ama her ay gösterseniz keşke... Ya da bilmiyorum koskoca Netflix'siniz siz daha iyi bilirsiniz... 

15 Mayıs 2021