The Cat's Meow (2001)


Biraz gerçek bir hikaye! Aslında tam bir dedikodu! Gıybetin sinema perdesine yansıması! Doğrusunu kimse bilemiyor ama herkes bişeyler saklıyor.. Çok çok önceden beri, belki 7-8 senedir izlenecekler listemde yer alan filmi, bir türlü bulamamıştım, sonunda geçen gün torrent'inin olduğunu fark edip indirdim. Beklediğime, aradığıma, bulduğuma değdi.

1924 senesi; Sinema sektörünün önemli isimlerinden, Cosmopolitan Pictures film yapım şirketinin sahibi W. R. Hearst'in haftasonu gemi gezisine konuk oluyoruz. Aynı zamanda yönetmen Thomas Ince'in doğum günü organizasyonu olan bu gezi için bir grup davetli lüks gemicikte keyiflerince eğlenmeye gelmiş. Organizasyonu, yani pastayı getirin, şu müzikleri çalın kısmını, Hearst'in sevgilisi aktris Marion Davies üstleniyor, ev sahibesi konumunda kendisi. 10-12 kişilik bu grubun içinde henüz en büyük filmlerini yapmamış bir Charlie Chaplin var.


Chaplin, çapkınlığıyla, genç ve güzel kadınlara düşkünlüğüyle meşhurdur. Marion da ziyadesiyle güzel bir hanımefendidir. Zaten öncesinden beri bir münasebetleri vardır, herkes biraz şüphelenmektedir, W. R.'ın da gözü bu ikilinin üstündedir. Seyahat boyunca Charlie ve Marion'un çapkın bakışları en çok Thomas'ın dikkatini çekmektedir. Aslında Thomas, Hearst'e ortaklık teklif eder ama tam bir cevap alamaz; ve bu yasak aşkı ayyuka çıkararak W. R.'ın gözüne girip, ortaklık konusunda elini güçlendirmek ister.

Danslar, yemekler, oyunlar, her şey çok güzel gider. Ama biliyoruz ki o hafta sonu bu gemicikte bir kişi öldürülecek ve bu konu sır olarak kalacaktır.


Aşırı keyifli, gerilimi, gizemi dozunda, hatta gayet romantik bir anlatım. Steven Peros'un yazıp usta aktör&rejisör Peter Bogdanovich'in yönettiği filmin festival ve çeşitli törenlerce görmezden gelinmesini aklım almadı. Film hakkında bişey bilmesem ve yönetmeni Woody Allen deseler yerdim ve şunu eklerdim, "Çok güzel ama diyalogları kendi yazmış olamaz!" Diyaloglar dışında her şey Woodyvari yani, müziklerden kamera hareketlerine, oyuncu seçiminden olay örgüsüne kadar bir benzerlik. Çok beğendim 8/10 puan verdim.

W. R.'ı usta aktör Edward Herrmann, güzel Marion'u Kirsten Dunst, Chaplin'i Eddie Izzard ve Thomas Ince'yi Cary Elwes oynuyor. Dördü de çok tatlı!


Ayrıca biliyor musunuz ki W. R.'ın beyaz perdeye taşınan ilk vukuatı bu değil?! Film şirketinden ayrı Hearst Newspapers markası altında pek çok yayın organı bulunan bir şirketin de sahibiydi Hearst. Bir gazetecilik hikayesi olan meşhur film Citizen Kane (1941) de yine W. R.'ın ilişkili olduğu bir konuyu anlatmakatdır. Yani döneminin çok iş çeviren, çok konuşulan bir ismidir.

16 Mart 2020