True Detective (2014- )


Netflix yokken HBO vardı! Televizyon denen şeyle beraber ortaya çıkan bu paralı film/dizi kanalı '72 senesinden beri kaliteli eğlencenin değişmez adresi olmaya devam ediyor. The Sopranos (1997-2007), Game of Thrones (2011-2019) ve Chernobyl (2019) gibi efsane işlerin de yayıncısı olan kanalın belki de en takdir toplayan dizisi True Detective (2014- )'in son yayınlanan 3. sezonunu izledim şimdi. 1 sene kadar gecikmeli izledim, bir türlü zaman ayıramıyordum ama neyse ki Korona var da, izlenecekler listemde ilerleme kat edebiliyorum.


Her seferinde ayrı bir kadroyla, ayrı bir psikolojik-polisiye hikaye anlatan 8'er bölümlük sezonlardan oluşan dizinin ilk sezonu 2014, ikincisi 2015 ve üçüncüsü 2019'da gösterildi. İlk sezonla inanılmaz ilgi görüp ikinci sezonuyla beklentileri karşılayamadığı düşünüldü sanırım. Ve bu da 3. sezonun hazırlanmasını bir süre askıya aldırdı belki. Bilemem, ancak tahmin ederim. Ne olduysa 3-4 sene sonra ortaya çıktı dizi tekrar, önceki senenin Oscar'ını kapan Ali'yi baş role yerleştiren ve inançlarını yitirmeyen ekibin yüreğine sağlık, çok çok başarılı bir 3. sezon izliyoruz. Ben 2.'yi de beğenmiştim aslında, sadece biraz ağır ilerliyordu o kadar. Biraz da konusu dağılıyor gibiydi.. 9-7-9..


True Detective (2014- ), işinde başarılı ama bir yerden sonra kendini kaybetme noktasına gelen takım elbiseli polisleri -dedektifleri- ve onların ilgilendikleri ve gayet kişisel hale getirdikleri vakaları merkez alıyor. Her sezon bir dedektif çifti görüyoruz; ilk sezonda, Detective Rust Cohle (Matthew McConaughey) ve Detective Marty Hart (Woody Harrelson); ikinci sezonda, Detective Ray Velcoro (Colin Farrell) ve Detective Ani Bezzerides (Rachel McAdams); üçüncü sezonda ise Detective Wayne Hays (Mahershala Ali) ve Detective Roland West (Stephen Dorff) adeta bir zaman makinasındaymışçasına bir kurguyla, çözülmesi çok zaman alan fakat zamanında üstü kapanmış davaları kovalıyorlar. Geçmişteki bakış açıları ve şartlar gelecekte değişebiliyor.


Diziyi diğerlerinden ayıran, özel yapan şey, dedektif karakterlerin peşinde oldukları davalarla beraber deforme olan psikolojilerinin sinematografik yansımasını başarıyla vermesi; gerek kamera kullanımı gerek renk-efekt çalışmalarıyla inanılmaz bir görüntü-kurgu iş birliği var. Hikayelerin ve karakterlerin dramaturjik başarısı çok net! Hatta ilk sezonda izlediğimiz performanslar McConaughey ve Harrelson'a çok sayıda ödül ve adylık getirdi. Bu arada bu iki isim, dizinin sonraki sezonlarında oynamasalar da yapımcı olarak projenin içinde olmaya devam ediyorlar. Ha bir de müzikler var, tam bir Amerikan, tam bir "hadi şu lanet işi çözelim kahrolası" müziği.. Dizinin yaratıcısı Nic Pizzolatto..


Kadroda yer alan çok sayıda taşaksız önemli isim var: Carmen Ejogo, Michelle Monaghan, Kelly Reilly, Sarah Gadon, Mamie Gummer, Dana Gourrier, Abigail Spencer, Yara Martinez, Adria Arjona, Madison Wolfe, Bea Santos, Erin Moriarty ve Deborah Ayorinde..

Şu hayatta kaç tane böyle efsane diziye denk gelebiliriz ki.. Tavsiye gibi tavsiye! Yalnız Netflix'te olmayan bir dizi önerince artık çok ilgi görmüyo galiba bu aralar.. Siz bilirsiniz, izlemeyen, kaybedersiniz!..

29 Mart 2020