Bombshell (2019)


Bu film beni 3-5 sene öncesine götürdü, efsane Spotlight (2015) vardı ya, hani peder-papaz kılıklı tiplerin çocukları taciz hikayelerini araştırıp haber yapan gazetecileri anlatıyordu. Aynı o filmdeki hava burada da var, aynı gerilim.. Bu sefer televizyon habercileri anlatılıyor, tacizci televizyon patronunun hikayesi gözler önüne seriliyor. Trump'ın başkanlık seçimlerine girdiği dönemde Amerikan Fox televizyonunda geçiyor olay.. Zanlı, Roger Ailes.. Fox'u Fox yapan adam olarak biliniyor..

Bu hikayelerin açığa çıkmasıyla büyüyen geçmişe dönük taciz itirafları Hollywood başta olmak üzere birçok sektörden skandal haberler gelmesine vesile oldu. Bu anlamda da önemli bir hikaye..


Megyn Kelly, Gretchen Carlson ve Kayla Pospisil kanalda farklı farklı görevlerde üç güzel kadın haberci.. Megyn'in derdi Trump, sivri sorularla saçmalatıyor başkan adayını, hem kanal sahiplerini hem Trump'ı tedirgin eden bir tavrı var ama çok izleniyor.. Gretchen, eskiden çok başarılıymış ama galiba artık kariyerinde sonlara yaklaşıyor çünkü artık ekranda eskisi kadar seksi duramıyor.. Kayla ise çömez, kameranın önüne geçip haber sunmak için her şeyi yapabilir. Her şeyi! İşte Roger bu kızların hırslarından faydalanmış.. En ufak bir güce sahip olduğunda onu kendi çıkarlarına kullanan herkes gibi!..


Gretchen Carlson'ın kovulmasıyla ateşlenen fitil, koca Fox'u ne hale düşürüyor. Tabii ki Roger inkar ediyor ama Gretchen'ın akıllılık edip zamanında Roger'la bir görüşmesinde ses kaydı alması işi açığa çıkarıyor. Ve benzer şikayetlerle dava açan kızlara toplam 50 Milyon Dolar tazminat ödemiş kanal..

Peki o ses kaydı olmasaydı ne olacaktı?! Hiçbir zaman ispatlanamayacak, belki gerçek bile olmayan bir boklama olarak konuşulup unutulacaktı! Benzer olduğundan değil, aklıma takıldığı için yazıyorum: Woody Allen'ın yıllar önce üvey kızına taciz-tecavüz suçlamaları mesela.. İspatlanamıyor ama bütün o 'duyar kasan' tayfa Woody'yi protesto ediyor. Yok kınıyoruzlar, yok filmine gitmiyoruzlar, yok filmine gidene tavır alıyoruzlar.. Geçen hafta Woody'nin otobiyografi kitabı basılacak diye açıklama yapıldı. Birkaç yayınevinin reddettiği kitabı basan niye basıyor diye olay yarattılar. Sosyal medya linçlerine dayanamayan yayınevi bugün kitabı basmaktan vaz geçtiğini duyurmuş. Sikeyim yapacağınız işi ama.. Ya o suçlama yalansa, nasıl bir şeye engel oluyor bu insanlar? Ayrıca suçlamayı yapan Woody'nin olaylı ayrıldığı eski manyak karısı Mia Farrow ve onun yetiştirdiği çocuklar! Bakın ne kadar taraflı cümle değil mi?! Ben inanmıyorum o kadının iyi niyetli olduğuna.. Hadi tamam Woody Allen'ı haksız görüyorsun, protesto etmek istedin, o zaman alma o kitabı, izleme filmini.. Yani burada yayınevinin cayan patronu ayrı göt, onu caydıracak kadar işi abartan 'duyarlı vatandaşlar' ayrı.. Öte yandan bastı-basmadı haberlerini reklam kampanyası için kullanıyorlarsa da ayrıyeten yazıklar olsun!


Filme dönecek olursak, Roger'ı John Lithgow gayet güzel oynuyor; tacize uğrayan-uğramayan bir sürü güzel kadının yer aldığı liste ise şöyle: Charlize Theron, Nicole Kidman, Margot Robbie, Allison Janney, Kate McKinnon, Liv Hewson, Brigette Lundy-Paine, Amy Landecker, Nazanin Boniadi, Alanna Ubach, Brooke Smith, Bree Condon, Jennifer Morrison, Alice Eve, Ashley Greene, Madeline Zima, Stephanie Styles, Elisabeth Röhm ve Bonnie Dennison...

Gerçek hayattan ilhamla yapılan filmde, Charlize Theron'un oynadığı karakter gerçeğine benzesin diye çok güzel makyaj çalışılmış. Hem yüzündeki makyajı hem de oyunculuk performansı ile öne çıkan Theron'a makyajı kim yaptıysa o aldı Oscar'ı! Ayrıca Margot Robbie de Yardımcı Kadın Oyuncu başlığında Oscar'a aday gösterildi ama olmadı, alamadılar performans ödüllerini!

10 Mart 2020