Crypto (2019)


Kripto para işleyişini, Bitcoin mevzusunu öğrenmeye/anlamaya aşırı niyetliyim, çözmem lazım, çok gerisinde kalıyorum bazen teknolojik gelişmelerin. Zira Bitcoin denilen şey çok da yeni bir mevzu değil, yıllardır millet kullanıyor ama ben dahil bir çoğumuz hala nasıl işlediğini kavrayabilmiş değiliz. Yok, koydum kafaya.. Birkaç yazı okudum, daha etkili olduğuna inandığım video anlatımlara, filmlere dadandım. Soruyordum arkadaşlara, "Var mı Bitcoin hikayesi anlatan filmler?" Konuyu hikayeleştirip anlatınca daha kalıcı oluyor ya...

Çok öyle elle tutulur bir iş yok galiba henüz. Bu filmi buldum işte, Bitcoin'le ticaret var bir kenarından; bir de Deep Web (2015) diye bir belgesel yapılmış zamanında, asıl konu Bitcoin değil daha Bitcoin kullanılan bir mecra mercek altında! İllegal internet alışverişi yapılan silkroad.com'un kurucusu ve yöneticisi Ross Ulbricht'in uğradığı hukuksal durumlar anlatılıyor. Deep web denen kavram, şu an bu yazıya ulaşabildiğiniz web'in görünmeyen yüzü demek. Belirli internet tarayıcılarının erişebildiği bu alanda Bitcoin gibi dijital ve kaynağı takip edilemez paralar kullanılıyor çünkü daha çok illegal alışveriş siteleri deep web'te bulunuyor. Mesela internetten uyuşturucu siparişi verebiliyorsunuz, kiralık katil tutabiliyorsunuz falan.. Ve kimliğiniz gizli kalıyor. İşte Ulbricht yakalanmış bir şekilde ve suçları ispatlanamamasına rağmen yıllardır hapiste falan diye anlatılıyor. Belgeselde sadece -burada Bitcoin kullanılıyor- diye bahsediliyor, nasıl işlediğiyle ilgili bir mevzuat yok. Geç.


Crypto (2019), küçük bir kasabadaki mütevazı bir sanat galerisinin banka hesaplarındaki saçmalık ekseninde genişliyor. NewYork'ta bir bankanın yetenekli çalışanlarından biri olan Martin, düzenlediği bir raporu acaba rakip firmalara mı satıyor şüphesiyle sürgün ediliyor. Nereye, aynı bankanın küçük bir kasabadaki şubesine.. Kaderine razı olup işine gücüne odaklanan Martin, bir Rus Mafyasının kasabanın sanat galerisinin hesabıdnan para akladığını fark ediyor. Aslında bütün işlem Bitcoin'le yapıldığı için başta sadece bir acayiplik olduğunu anlıyor ama olayı Bitcoin canavarı kankisi Earl çözüyor. Burda da aslında Bitcoin'in nasıl kullanıldığı anlatılmıyor. Sadece var yani.. Hay skem. Geç.

Yok abi bu filmlerle Bitcoin anlamak çok zor! Varsa tavsiyeniz alalım..


Bu arada filmde Beau Knapp baş rolde, Kurt Russell da kadrodaki tek ünlü oyuncu. Filmde ünlü olmaması güzel kızlar olmadığı anlamına gelmiyor: Alexis Bledel, Malaya Rivera Drew ve Jill Hennessy oynuyor.. Üçü de tatlı kadınlar.. Ayrıca Thor'un abisi Luke Hemsworth da ekipte; Martin'in abisi rolüyle karşımızda..

15 Mart 2020