The Yards (2000)


Filmin Türkiye dağıtımındaki adı 'Çeteler Savaşı'; filmde - bırakın çeteleri, çete yok! Tek başına bir genç çocuk, yediği kazıkların açtığı yaraları kapatmaya çalışıyor, bu. "Hiçbir şey masum bir adam kadar tehlikeli değildir." sloganı yer alıyor afişte. Haklı. Ortalama bir film, gerilim sevenler için iyi bile sayılır hatta; benim için filmin güzelliği ise günümüzde çok çılgın oyuncuların ergenliğini izleme şansı vermesi!


Mark Wahlberg'i bu filmden 3 sene öncesinde çevirdiği (film çevirmek vardı eskiden) Boogie Nights (1997)'ta izlemiş, gençliğinin güzelliğine hayran kalmıştık. Bu hikayede de yine çok tatlı, çok başarılı.. Peki 3 sene sonra çekip yine Charlize Theron'la boy gösterdiği bir diğer unutulmaz film The Italian Job (2003); yine çok güzellerdi. Ayrıca Charlize'i bu filmde kesin görmelisiniz, i-na-nıl-maz tatlı, kısa kumral saçlarıyla, neredeyse tombiksi gibi yanaklarıyla... Gelelim kadrodaki üçüncü efsane isme; bu sene Oscar alırken milletin tüylerini diken diken eden, duyardan duyara koşan, acayip adamımız, Joker'imiz, Joaquin Phoenix; inanırsanız o da çok genç, resmen çıtır üçü de!.. O zamanlar bile çıtır olmaktan çok uzak kadrodaki diğer isimler ise: James Caan, Ellen Burstyn ve Faye Dunaway..

Geçmişte işlediği bir hırsızlık suçundan dolayı epeydir hapishanede olan Leo, tahliye edilmiştir ama tekrar başını belaya sokmaması gerekir. Çok da temkinlidir. Annesinin bazı sağlık sorunları vardır ve Leo'nun acilen iş bulması gerekmektedir. Kuzeni Erica'nın sevgilisi Willie ile beraber çalışacaktır. Çok da yasal olmayan bir işe kalkışırlar ve işler istedikleri gibi ilerlemez. Bu saatten sonra Leo tek başınadır. Willie ve arkadaşları onu fena bitirmişlerdir. Öldürmediği bir tren garı görevlisini öldürmekle suçlanır. Buyurun buradan yakın!


Bu sene Ad Astra (2019) ile adından sıkça söz ettiren James Gray yönetimindeki filmin senaryosu Gray ve Matt Reeves'e ait. Ne hikaye olarak ne de yönetim başarısıyla dikkat çekiyor film, vasat gerilim ama efsanelerin gençliğini izleme fırsatı burada! Gel vatandaş gel!

11 Mart 2020