1914 senesinde yayınlanan 18 kısa (yani 10-20 dk'lık) film görüyoruz. 1915'te 13, 1916'da 10 ve takip eden yıllardan 1920'ye kadar da 13 film daha çekmiş. Müthiş bir üretkenlik bu, dile kolay. İlk filminden beri çok beğenilen komedyen döneme damgasını vurmuş Şarlo karakterini de kariyerinin başlarında yaratmıştır.
1920'ye kadar sadece 3 tane orta metraj (yani 40-50 dk'lık) film yapmış onun dışında hep kısa filmler çekmiştir. Benim favorim olan komedi-dram türündeki The Kid (1921) baş yapıtlarındandır. Bundan sonraki 3 filmini de kısa tutup daha sonra uzun metraj işine girişmiş.
Sinemada sesli film teknolojisi 1910'larda falan icat edilmiş yani aslında Edison, daha önceden böyle bir şeyi zaten bulduğunu, yeni bir icat sayılamayacağını söylemiş ama sinemada ilk defa bu dönemde kullanmayı denemişler. Önceleri sadece, sesin kayıtlı olduğu bir kaset çalınıyordu ve oynayan filmdeki adamın dudak hareketleriyle o kadar uyumluydu ki izleyenler şok olmuşlardı. Ama işte alışkanlıkları vardı insanların, canlı orkestra eşliğinde sessiz filmleri geri istediler. Ancak Warner Bros. şirketi, sesli film teknolojisindeki geleceği gördü ve bu konu üzerine çalıştı. İlk uzun metrajlı sesli film, Bryan Foy'un Lights of New York (1928)'u gösterime girdi, tabii ki meraktan gişe rekorları kırıp dünyanın parasını kazandırdı. Chaplin başta olmak üzere bir çok sinemacı sesli filmlerin geleceği olmadığını düşündü çünkü konuşulanları sadece İngilizce bilenler anlıyordu.
Chaplin 1923-38 yılları arasında The Gold Rush (1925), City Lights (1931) ve Modern Times (1936) gibi kariyerinde önemli bir yere sahip filmlerinde bulunduğu 9 film daha çekti. 1930'ların sonlarına gelindiğinde artık gelişen teknolojiye karşı koyamayıp ilk sesli filmi olan The Great Dictator (1940)'ü çekti. En son filmi A Countess From Hong Kong (1967)'a kadar 5 film daha çekerek kariyerini noktaladı. Oturdu, 'My Autobiography' isimli kitabı, kendi hayatını yazdı. Ve bu kitaptan yararlanılarak Chaplin (1992) filmi çekildi Richard Attenborough yönetiminde. Filmde Chaplin'i, Robert Downey Jr. oynuyor. Kesinlikle, 'kesinlikle izlenmesi gereken filmler'den, yazın bir köşeye..
Hadi size Chaplin hakkında enteresan şeyler anlatayım..
Yarattığı Şarlo karakteri ile dünya üzerinde filmlerinin gösterildiği her ülkede insanların hayranlığını toplamasına rağmen, Amerika Birleşik Devletleri vatandaşlığını reddetmesi sebebiyle bu ülkede kendisine yönelik olarak başlatılan karalama kampanyası; kendisinden bir hayli genç olan kadınlarla yaptığı dört ayrı evlilik (detayları alttaki resimde), bir dönem kendisine açılan babalık davası, The Immigrant (1917) filminde bir Amerikalı memuru tekmelediği sahne ve son olarak The Gold Rush (1925) filmindeki bazı sahnelerin komünizm propagandası olarak yorumlanması gibi olayların etkisiyle Chaplin'in Amerika'ya girmesi yasaklandı.
Bunun üzerine karısı ve çocuklarıyla birlikte hayatının sonuna kadar yaşayacağı İsviçre'ye yerleşen İngiliz Chaplin, ancak 1972 yılında Oscar Ödülü'nü almak için yıllar sonra ABD'ye geri döndü. Takip eden yılda City Lights (1931) adlı filmle bir kez daha Oscar kazandı.
1975 yılında 86 yaşında iken İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth tarafından şövalye unvanına layık görülmüştür.
15.05.2012 güncelleme Ağustos 2015