The Book Thief (2013)


İkinci Dünya Savaşı Almanya'sı, Hitler önüne geleni öldürüyor, yahudisini komünistini komuyor ortalıkta. Küçük Liesel'in bir tren yolculuğunda ondan daha küçük kardeşi hastalığa yenik düşüyor, sonra da annesine Hitler yönetimi el koyuyor - öğreniyoruz ki komünistmiş annesi. Liesel'e bir aile bulup, evlatlık veriyorlar. Kardeşinin yol üstü cenaze töreninde mezarlık rahibinin düşürdüğü kitabını aşırarak başladığı kitap hırsızlığına, Hitler'in meydanlarda toplatıp marş eşliğinde yaktırdığı kitap yığınından yanmamaş olanı kaçırarak devam ediyor.

Bazı çocuk oyuncak araba sever, bazısı plastik çay takımı, Liesel ise kitapları seviyor. Kaçak misafirleri Alex'i hayatta tutan da yine Liesel'in ödünç aldığı kitaplar oluyor. Ölüm, kızın etrafındaki herkesi alıyor teker teker; Liesel'i sona bırakıyor. Liesel bu arada hikayeleriyle insanlara ulaşıyor.


Markus Zusak'ın romanından Michael Petroni'nin senaryolaştırdığı filmi Brian Percival yönetmiş. Kadroda Geoffrey Rush, Emily Watson gibi tecrübeli isimlerin yanında genç yetenekler Sophie Nelisse, Nico Liersch ve Oliver Stokowski yer alıyor. John Williams'ın yaptığı film müzikleri hem Golden Globe'da yarıştı, hem de Oscar'da yarışacak. Filmde akordiyon şov var.


Genel olarak beğendim filmi ama başlarda bi anlamadım olayı; 1938 Almanya diye başladı film, bazen Almanca konuşuldu çoğunlukla İngilizce. Tam İngilizce de değil, nayn-und-yah falan karıştı İngilzce'lerine. Dil konusunda kafaları karışıktı yani ama sanat yönetimi olsun görüntüleri olsun baya başarılıydı.. Kızı da çok sevdim, bu seneki gelecek vaadeden genç oyuncu ödülümü ona veriyorum. Siz de görün bence filmi.. Bu bir tavsiye midir? Evet tavsiyedir..

Sıralı Tam Liste: Oscar 2014

27.01.14