Her (2013)


Geçen onu diyodum ben de...

"Tamam, cinsel aktivite tabii ki çok güzel bi şey ama ondan daha önemli bazı noktalar var, insan evvela muhabbet arar.." falan diye geveleyedurduğum birkaç on dakika çok da uzak bir zamanda değildi. Bizim Ego'yla konuşuyoduk, "Ya bırak.." falan diye başlarda itiraz etti ama biraz konuşunca indik öze, anladı mı bilmem.


Filmde de, mesleği 'demir dövücüsünün hınk deyicisi'nden biraz hallice bir adam olan duygusal yazar Theodore'un (Joaquin Phoenix), tatlı mı tatlı karısı Catherine'le (Rooney Mara) ayrılmaları üzerine Theo'nun işletim sistemini değiştirmesi konu ediliyor. Tabii ki konu bu değil. Ayrıldıkları dönemde -bu arada biraz ileri bir tarihte geçiyor hikaye- artık hayatın bir parçası haline gelen bilgisayarların, yapay zekaların revaçta olduğu hatta bilgisayarsız yaşamanın neredeyse imkansız olduğu bu dönemde yeni çıkan bir işletim sistemininin reklamını görüyor Theo ve satın alıyor.



Bilgisayarınızla konuşabildiğiniz bir yapay zekadan bahsediliyor; Tony'nin Jarvis'i gibi. Baya muhabbet edilen, hal hatır sorulan makineler bunlar. En başta soruyor sistem, "İşletim sisteminiz nasıl olsun?", "Siz nasıl birisiniz?", "Kadın sesi mi olsun istersiniz?" falan diye özelleştirilebiliyor bilgisayar, konuşuyor bu arada sizinle. "Kadın sesi olsun!.." diyor tabii Theo ve adı sorulduğunda Samantha diyen bir Scarlett Johansson sesiyle karşılaşıyoruz.

Sıkıysa etkilenme. Kendi yok sesi var hali Scarlett'i daha gizemli, daha seksi yapıyor. Duyguları olan bilgisayarıyla her istediğini konuşabilen Theo'nun hayatında pek çok şey değişiyor. Bir kızla (Olivia Wilde) buluşmaya gidecek mesela, Samantha gaz veriyor buna, heyecanını paylaşıyor falan. Sonra tabii bambaşka heyecanlar da var. Komşusu ve eski sevgilisi Amy (Amy Adams) de bilgisayar oyunları yapan, bir tatlı huzur resmen. Çok istedim birlikte olsunlar, ama işte...


Yönetmen Spike Jonze, Being John Malkovich (1999) ve Adaptation. (2002)'ın da yönetmeni, hatta bu filmin senaryosu da kendisine ait. Başarılı iş. Bence güzel hikaye ve yine bence çok başarılı oyunculuk/lar ama tabii Joaquin efsane; hatta Scarlett'in de sesine bir adaylık verilsin ya, heykelciği olmasa da adaylığı olsun o sesin. Bu yazıda da adı geçsin resmi olmasın.



Ayrıca film, şu bluğtut kulaklıkla kendi kendine konuşuyo gibi dolanan teknoloji manyaklarına da güzel bir eleştiri olarak düşünülebilir. Kalabalıktaki yalnızlık hesabı.
Son sahne de biraz havada kaldı sanki, o olmadı.. Bu da benim negatif eleştirim olsun..

Bu filmde siyah saçı olmadan izlediğimiz 'ejderha dövmeli' Rooney Mara'nın, House of Cards dizisinin başarılı güzelliği Kate Mara ile kardeş oldukları detayını da öğrenir öğrenmez paylaşayım da hakkımda iyi düşünülsün.

Sıralı Tam Liste: Oscar 2014

12.01.14