Gravity (2013)


Gerilim seven için on numara; ama benim gibi iyi bir gerilim filminden sonra kasılmaktan beli ağrıyan, boynuna kramplar giren biri için zararlı bir film. Çok başarılı ama bu ne böyle yahu, her yerim tutuldu, aklım çıktı kadına bi şey olacak diye.


Uzaya, uydu üzerinde bi şeyler çalışmak için görevlendirilmiş bir grup astronot ve bir de mühendis hanım. Tabii astronomi eğitimi almış bir mühendis bu da, öyle boş insanlar değiller. Huzur içinde, Dünya manzaralı çalışmalarını sürdürürken Houston'dan uyarı geliyor: "Görev iptal, hemen kabinlerinize dönün, bizle alakası olmayan bir uydu yok etme çalışmalası sonucunda istenmeyen bir olay gerçekleşmiş, parçalar başka bir uyduya çarpıp onu da parçalamış ve şu an uzayda başıboş dolaşan mekik parçaları var. Kaçın!"Tabii aksiyon olacak ya, kaçamıyolar, nerede portakal orada parçacık.. Ağızlarına sıçıyo bu parçalar, kendi mekikleri, çalışma arkadaşları falan yalan oluyo. İki kişi sağ kalıyo.

Sandra Bullock ve George Clooney'nin sadece mimikleriyle oynadıkları, bir daha da böyle ballı senaryo bulamayacakları bir film izliyoruz sonra, derken... George da gidiyor. Sandra filmin yarısından çoğunu tek başına götürüyor. Öldü ölecek diye beklerken gerilimden ertesi gün fizik tedaviye başlıyorsunuz.


Güzel film.
Yönetmen, Meksikalı Alfonso Cuaron. Harry Potter'ın üçüncü filmi Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (2004)'ın da yönetmeni imiş. O filmlerin de yönetmenine hiç bakmamıştım ha.. Bi zamanlar hiç bi filmin yönetmenine bakmazdım ki, oyuncusuyla bilinirdi filmler. Ne günlerdi.. Senaryoyu da oğlu Jonas Cuaron'la beraber yazmış..

Bu arada bu film çoğu sinema yazarına göre 2013'ün en iyi filmi, ayıktırayım. Ama bence uzay filmi konusunda Moon (2006) hala bir numara.

Film, 10 Oscar adayı..
Sıralı Tam Liste: Oscar 2014

03.01.14