Dallas Buyers Club (2013)


Sonunda izliyorum ve diyorum ki ne kadar adaylığı varsa versinler ödülü hiç acımadan, helal olsun.. Baya beğendim lan! Çok güzel film yapmış Jean-Marc Vallee... Emily Blunt'lı The Young Victoria (2009) ile tanınıyor. Ama artık böyle bi filmi var. Craig Borten ve Melisa Wallack'in beraber yazdığı senaryo, 85 Dallas'ında Ron Woodroof'un yaptığı devrimi anlatıyor.


Uyuşturucu ve seks bağımlısı Woodroof, bir gün bayılır, doktora gider ve AIDS olduğunu öğrenir. O zamanlar tedavisi tam anlamıyla mümkün görülmeyen ve çok ilacı bulunmayan bir hastalık olan AIDS'i ve neredeyse ölüme terk edilen hastalarını, işe yaramak bir yana zararlı olan bir ilaçla tedavi etmeye çalışıyorlar. Bazı ülkelerde kullanılan ama Amerika'da 'onaylanmamış' gerekçesiyle satışı yasak olan bir takım ilaçlardan haberdar olan Woodroof, Meksika'ya gidip tedavi oluyor ve 30 gün ömrü kaldı dedikleri adam aylarca ölmüyor. O ilaçları yasal olmayan yollarla ülkesine getirip diğer hastaları da illegal iyileştiriyor. Tabii kar marjını da ayarlayarak. İllegal olduğu için ilaç satmıyor da, Dallas Buyers Club'ı kuruyor ve üyelik ücreti alarak üyelerine ilaç yardımı yapıyor.


Çok başarılı hikaye, çok çok başarılı oyunculuklar. Matthew McConaughey ve travesti Rayon rolüyle Jarde Leto. Golden Globe'da ikisi de aldı ödülü zaten, Oscar'da da çok iddialılar. McConaughey, 6 Oscar adaylığı alan bu filmiyle değil de The Wolf of Wall Street (2013) ile daha popüler nedense. Ha bu filmde bir de Jennifer Garner var, ondan herhalde. Kadının oynadığı bütün filmler ikinci sınıfmış gibi geliyor. Artık bu hariç.. Ha bi de Juno (2007) hariç tabii, tamam birkaç tane daha var ama genelde öyle işte. Jarde Leto'yu ise Requiem for a Dream (2000) ve Mr. Nobody (2009) gibi müthiş filmlerle müthiş oyunculuğuyla izleyip unutmak üzereyken birden bu filmle kendini hatırlatıveriyor. Aşırı başarılı bulduğum ve hatta sahne sahne güzel bile bulduğum bir travesti olmuş.


Ben 8 verdim bu filme ve imdb puanı da 8.. İzleyin demek bu yani.. Hemen ekleyin izlenecekler listenize..

Sıralı Tam Liste: Oscar 2014

26.01.2014