American Hustle (2013)


Amy Adams'ın kadroda olduğu belli olduğu günden beri yani yaklaşık bir senedir izlenecekler listemde zaten film. Yakın zamanda da Oscar münasebetiyle çok konuşulur oldu ve 10 dalda aday gösterildi heykele. Geçen sene Silver Linings Playbook (2012) ile çok beğenilen yönetmen David O. Russell ve oyuncuları Bradley Cooper ve Jennifer Lawrence bu filmde de biraradalar.


Başrolde Christian Bale'i izlediğimiz filmde Jeremy Renner da tatlı bir rol üstlenmiş. Popüler ve başarılı bir yönetmenin daha popüler ve başarılı 5 yıldızla giriştiği senaryoyu, yönetmenle beraber yazan Eric Warren Singer daha önce Türkiye'de çekilen Hollywood filmlerinden The International (2009)'ı yazmış.

Gerçek bir hikayeden yola çıkılan senaryo, genelde suç-dram tarzı çevresinde gezinse de mizah dilini çok iyi kullanmış.. Benim film hakkında tek negatif görüşüm, her zaman olmayan ama olduğu sahnelerde hikayeden kopmama sebep olan gereksiz kamera hareketleri hakkında olacak. O hareketler de mizah gibi yerinde ve kararında kullanılsa çok daha şık bir film olabilirdi ama bu haliyle de zaten benden 8/10 puan almayı başardı. Oyunculuklar konusunda ise çok konuşmaya gerek yok, hepsi çok başarılı; hatta Amy Adams dururken Jennifer Lawrence'i övmek istemezdim ama gerçekten çok iyiydi. Golden Globe'da zaten en iyi film, en iyi aktör/aktris, en iyi yardımcı aktör/aktris, en iyi yönetmen falan ne varsa aday gösterilip filme ve kadınlara ödül kazandırıldı. Oscar'da da adaylıklarının kuvvetli olduğu görülebilir. Ama nedense 'en iyi film'i almasın istiyorum, galiba kamera hareketleri yüzünden ama 'en iyi senaryo'nun başkasına gitmesine de gönlüm razı olmaz hani. Gerçi daha izlemediğim filmler var ama..


Bu arada filmin konusu: Evvel zaman önce Irving Rosenfeld isimli Amerikalı, sanat eseri kaçakçılığı, tefecilik gibi türlü düzenbazlık peşinde olan bir adammış ve bunun taş bir partneri varmış aynı zamanda sevgilisi olan. Düzenbaz, partneri, deli karısı ve evlatlık çocuğuyla düzenli bir hayat yaşarlarken, bir FBI ajanı bunlara bir oyun yapıp yakalıyor. FBI, daha büyük balık olan mafya liderleri ve rüşvetçi politikacıları yakalamak için bu ikiliyle ortak çalışmaya başlıyor. Bundan sonrası yer yer gerilim, yer yer dram, yer yer mizah. Hatta bir yer de Robert de Niro.


Bu arada Christian Bale de aşırı şekillenebilir vücuduyla yine hayranlık bırakarak göbekli bir adama dönüşmüş, kesin bir iki ay sonra fit bir şekilde başka bir yerde görünür. Biz de yine çok şaşırırız.

22.01.2014