Beauty and the Beast (2017)


Güzel ve Canavar olan orijinalini niçin Güzel ve Çirkin yapmışız acaba?! Kadının vardır bence bi bildiği, çirkin demek istese derdi, canavar demiş işte. Eski toprak Jeanne Marie Leprince de Beaumont hanımefendinin yazdığı düşünülen tek kitabı, o yazmadıysa bile -ki muhtemelen- o anlatmış birileri yazıp gelecek nesillere aktarmış. Biz Ömer Seyfettinlerin, Kemal Tuğcuların dram öyküleriyle büyüdüğümüz için bu masal kitabının adının Güzel ve Çirkin olmasında bir sakınca görülmemiş. Baksana, Fransız, çocuğuna kötü söz içeren kitap okutmak istemiyor belli ki, psikoloji biliyor adamlar.

Onlarca sinema uyarlaması yapılan bu masalın bu en son modeli, Bill Condon yönetiminde bir müzikal olarak filme alınmış. Filmin müzik direktörü ise Disney filmleriyle ün kazanan 8 Oscar sahibi Alan Menken. Yönetmen Bill Condon'u Dreamgirl (2006) müzikalinden ve Twilight Serisi'nin son iki filminden biliyorum. Çok abartılacak biri değil fikrimce. Filmi de çok beğenmediğimi söylemem gerek.


Masalın özeti şu: Bir prens varmış, lüksü ve güzelliği sever, fakiri ve çirkini hor görürmüş. Bir gün bir büyücü bunu bir canavara dönüştürmüş ve ancak seni bu halinle seven birini bulursan eski haline dönersin demiş. İlerleyen zamanlarda tatlı bir köylü kızı olan Belle'in yolu bu korkunç prensin sarayına düşüyor. Bir takım husumet yaşıyor ama birbirlerini tanıdıkça sevmeye başlıyorlar. Ve büyünün çözülmesi artık işten bile değilmiş.

Emma Watson'ın başrolde olması filmin en büyük çekici unsuru bence. Oysa film vizyondayken giden arkadaşlarım, "Kesin sen de çok seversin, bence baya iyi film" falan demişlerdi hep. Yani büyük beklenti içindeydim ama umduğumu bulamadım. Kuşkusuz kaliteli iş fakat yeterince çekici değil, tıpkı Dreamgirl (2006) gibi. Hatta La La Land (2016)'le falan kıyaslayanlar olmuştu, sırf müzikal diye, olacak şey değil. Bu arada Emma Watson'ın müzik performanslarını da vasat buldum, bunu da eklemek gerekir.

Kadroda Emma Watson'ın yanında Luke Evans, Josh Gad oynarken; Stanley Tucci, Emma Thompson ve Ewan McGregor gibi isimler de seslendirme ekibinde yer alıyor. Filme puanım 6.


Eklemek gereken bir şey daha geldi aklıma, Emma'nın hack'lenen iCloud hesabından sızan bikinili fotoğrafları unutulmayacaktır. Bunun sebebi hiç bikinili halini görmediğimiz değildir, fotoğrafların paylaşılma amaçlı çekilmemiş olmasıdır. Çok ilginç ya! Hani zaten kendi paylaşsa bunları kimse dönüp bakmaz belki ama izinsiz ya, gizli ya.. Te allam, ne acayip lan insan..

21.05.2017

Bu arada film hem kostüm hem de prodüksiyon tasarımı kategorilerinde Oscar'a aday gösterildi. Rakiplerini ve kehanetlerimi merak edenler buraya bakınız..

8 şubat 2018