BİZİM HÜDAVERDİ ŞİMDİ N'APIYOR?


Çocukluğu İstanbul'da geçen Hüdaverdi Amca, babasının işi gereği liseden sonra memleketleri Gaziantep'e döndüklerinde mesleğe atılıvermiş hemen. Çok kalender bir adam olan Hüdaverdi Amca çalışanlarının çok sevdiği bir ticaret erbabı epeydir. Muhabbeti tatlı, kendi daha tatlı bir adamdır. Millet askerlik hikayesi anlatır o çocukluk maceralarını. Millet çapkınlık kovalar o her daim muziplik peşinde. Çocuklara çok yumuşak, yaşıtlarına biraz serttir. Bir anda gülüverir, bi şey gelince aklına.

Çok uyanık adamdır. Ağzı iyi laf yapar. Hep tecrübelerinden örnekler vererek çözer olayları. Çocukluk arkadaşları -arkadaş dedik ama yaşıt değiller- mahallenin dilencisi Pırtık'la, hali vakti yerinde Ali Bey Amca'sıdır. Mesela Ali Bey kendi oğlundan çok Hüdaverdi'yle vakit geçirmiştir. Hep bir hır gür, hep bir komik hikayeler çıkar bu eski arkadaşlardan. Bu iki çok iyi eski arkadaşı halen daha hiç değişmeden İstanbul'da o eski mahallede yaşamaktadır.

Ali Bey Amca ilk karısı Gönül Teyze'den ayrılmış ikinci evliliğini yapmış. Hüdaverdi Amca çok sevmemiş Ali Bey'in yeni karısını, "Parası için evlendiğini herkes biliyor" diyor. "Yaşlandı ya, hayırsız oğlu hiç ilgilenmiyor, o da kendisiyle ilgilenecek biri olsun diye evlenmiş işte" diyor. Bu arada hala daha evlenemeden karı koca olarak yaşlanmış olan Pırtık ile Halime'yi de ziyaret etmiş son gittiğinde. Yardım taleplerini geri çeviren, sokakta yaşamaktan keyif alan Pırtık Amca'nın sağlık durumu gayet iyiymiş, öyle olunca da kimseye bi şey demek düşmüyormuş. "Adam parkta yatmayı seviyor, sevgilisi de yıllardır bu şekilde onunla beraber oluyorsa sorun yoktur" diye anlattı geçen Hüdaverdi Amca. "Hatta huzuru parkta bulan bu adama yanlış bir şey yapıyor diyorsak, belki de yanlışı biz yapıyoruzdur" diye de ekliyor Hüdaverdi Amca. "Bir de izmariti bıraksa.."

Ara sıra yolu düşüyor İstanbul'a, gidince de mutlaka ziyaret ediyor eski arkadaşlarını. Eski mahallesinin yeni halini de her seferinde detaylı anlatıyor bizlere. Eskiden çok daha güzelmiş oralar. Hem herkes Bizimkiler dermiş onlara orada.

Mayıs 2017

Not: Poster, Emrah Eski'nin çalışması üzerine ufak oynamalarla yapılmıştır.