L'odyssee (2016)


Kaptan Kusto ismi bende roman karakteriymiş gibi bir algı yarattı muhabbeti geçince. Hiç duymadığım bir isim değil, bununla beraber çok bildiğim bir isim de değil. Corto Maltese neyse Kaptan Kusto da o mesela bence.. Filmin tanıtım metnini okurken jeton düştü ama yine tam emin olamadım, "Oğlum o gerçek adammıymış yoksa" falan diye geçirdim içimden.. Filmin adının da Odesa olması iyice beynimi yaktı. Diyorum "Yoksa Kaptan Kusto, Odesa'nın mı kahramanıydı?!" Sizin de kafanızı yeterince karıştırdıysam artık çözülme kısmına geçebiliriz.

Jacques-Yves Cousteau, 1997'de hayatını kaybetmiş Fransız deniz maceracısı, belgesel yönetmeni, çevreci aktivist..
Odyssee ise Homerus'un MÖ 9.yy'da yazdığı bir destan, Kral Odysseus'un deniz destanı..
Kaptan Kusto diye biri yok orada ama Kusto belli ki Odesa'yı okumuş biri..


20 yy'ın ortalarındayken, dalgıçlık yeteneği olan bir Fransız Subayı'dır Cousteau, oksijenli dalışı aktif olarak kullanmasıyla dikkatleri üzerine çekmiştir. Bu dalışları filme alıp ders niteliğinde izletmiştir ilgililere. Karısı ve iki oğluyla ara sıra dalış yapıp okyanus derinliklerini keşfeden Cousteau, bir gün karısının da teşvikiyle dünyanın bütün bilinmeyen okyanuslarını bilmeyi kafaya koyar. Önce bir gemi bulur, sonra sponsorlar bulur, çıkar yola. Sonra aklına bir fikir gelir ve maceralarını bir belgesel dizisi halinde yayınlatır, iyi para kazanır.

Bu arada tabii para kazanmak için popüler kültürün gereklerini yerine getirir. Hazırladığı belgesellerde dikkat çeken şeyler olması için katekulliler çevirir, hayranlarına imzalar verir, kamera önünde şovunu yapar. Bir noktadan sonra karısı ve çocukları onu tanıyamaz hale gelir. Dışarıdan bakılınca büyük maceracı, aşırı keyifli gibi görünen yaşamı, yalanlar üzerine kurulu gibidir.

Teknik açıdan -efekt mefekt- gayet başarılı bulduğum filmin Fransız yönetmeni Jarome Salle. Başrolde Lambert Wilson, Kaptan Cousteau'yu oynuyor. Audrey Tautou ve Pierre Niney'nin performansları da tatmin edici seviyede idi. Bu biyografik hikaye -ister istemez- insana o zaman çekilen belgeselleri merak ettiriyor. Denk gelsem de izlesem bi ara..

Filmin Türkçe posterinde yer alan yorumlardan dikkatimi çeken: "Audrey Tautou harika."

15.05.2017