Adaptation. (2002)


Yıllar önce izlediğimden aklımda hiçbir şey kalmadığını yıllar sonra şimdi tekrar izleyince hatırladığım film. Zamanında izleyip 6 puan vermişim şimdi onu 8'e yükselttim, çok beğenerek, keyifle izledim.

Charlie Kaufman'ın Being John Malkovich (1999) filmini yazıp çok sevilmesi ve Oscar'a falan aday olması neticesinde şanı almış yürümüş ve öyle bir noktaya gelmiş ki, kendini film yapmaya dayanmış mesele. Tabii ki öyle bi şey olmamış...


Charlie Kaufman isminde bir senarist, senaryosunu yazdığı Being John Malkovich (1999) setinde ruh gibi dolanıp eve gelir ve sıradaki işine odaklanmaya çalışır. Yapım şirketi ondan, orkideler hakkında bir romanı senaryolaştırmasını ister, bu orkideler hakkında yapılmış tek film olacaktır, Charlie çok heyecanlıdır. Roman iyidir, hoştur ama tam bir hikayesi yoktur, Charlie bunu tam nasıl filme uygun bir metin haline getireceğini bilemez.

Kendisi gibi senarist olmak isteyen ikizi Donald ile beraber yaşayan Charlie, yazması gereken bu uyarlama senaryo yüzünden çok zor zamanlar geçirir. Sonra kitabın yazarı Susan Orlean'ı gizlice takip edip, tanıyıp, aslında romanın nasıl bir hikayeye sahip olması gerektiğini araştırır. Neden Susan'la gibip direkt konuşmaz; konuşamaz çünkü, çünkü... çünkü, bilmiyordur ama tanışamaz..

Çok da tanıdıklı bir kadroya sahip bu tatlı gerilimli hikayede, baş rol ikizleri Nicolas Cage canlandırıyor. Meryl Streep, Chris Cooper, Tilda Swinton, Judy Greer ve Maggie Gyllenhaal irili ufaklı rollerle karşımıza çıkıyor. Filmin yönetmeni Spike Jonze!.. Ve senaryo Susan Orlean'ın romanından uyarlanmış!.. Hatta filmin Oscar'daki 4 adaylığından biri En İyi Uyarlama Senaryo kategorisindendi...

2 Haziran 2020