Biz Böyleyiz (2020)


GÜÜNAAAAYDINNN Mekik!.. Korona Dönemi boyunca evlerine çekilenler arasından yaratıcı tipler yaratıcı işler yaparak fenomenliğe koştular. En güzelleri de yazar-sunucu Melikşah Altuntaş ve oyuncu-şarkıcı Bartu Küçükçağlayan'ın Instagram Live üzerinden yaptıkları muhabbetli magazincilik yayınları oldu. Mücbir Sebepler isimli bu yayının Melikşah'ını, yönetmen Caner Özyurtlu ile beraber içerik ürettikleri Neyse Ne YouTube kanalından takip etmeye başlamıştım. Bir yandan YouTube'a video hazırlarken bir yandan da hikayesini Caner ve Melikşah'ın, Berrak Tüzünataç ile ortak geliştirdiği Biz Böyleyiz (2020) filmi vizyona girdi. Filmin senaristi ve yönetmeni Caner Özyurtlu idi. İzlemedim ben o dönem, sonra süreçle beraber sinemalar kapandı zaten ve şimdi film Netflix'te!.. Baştaki efektli 'günaydın' da Mücbir Sebepler'in açılış cingılı, onunla başlamak istedim.

Film, tatlı film... Melikşah'ın da zamanında Bantmag ekranlarından güzelce dalgasını geçtiği üzere afişine bir sürü ünlü kafa koyarak seyirci çekmeye çalışmış, başarmış da bir film. Bu, bir sürü genç ve ünlü ismin -bir de yaşlı ünlü var- bir araya gelerek romantik komedik bir hikayeyle seyirci eyleme çabasıdır. 


Çocukluk arkadaşı olan gençler, daha da genç oldukları zamanlarda, yaz tatillerinde geldikleri bir tanıdıkları olan Neziş'e, artık eskisi gibi her yaz gelemiyorlardır. Herkes büyümüş, işinde gücündedir. Ama Neziş yaşlanmış ve o eskiden bir arada olan çocukları son kez yine bir arada görmek istemiştir. Ekip toplanır!..

Ekipte yer alan bir ikili eski sevgilidir, asla kavuşamayan ve asla kopamayan eski sevgililerden. Diğer biri kocasını baskılamış bir dominant teyze; bir diğeri özgürlük heykeli, açık görüş gardiyanı, genişlik abidesi, modern klasik, adeta üst segment bir yaşam formudur - aslında kısaca duyar reyis de diyebiliriz bu karaktere. Günümüzde ne kadar duyar kasılan mevzu varsa hepsi bu ablada toplanmıştır, çok izlenesi karakterdir. Her biri başka bir tiptir yani, olması gerektiği gibi.. Film eski sevgililer ekseninde dönüyor gibi dursa da hikayeye ortak çıkan birkaç yan hikaye daha görülüyor. Keyifli bir seyir sunuyor, tavsiye edilir.

Şurası şöyle olsaymış diyebileceğim net tırto bir yeri olmayan film yine de 'tam değil' gibi bir his bırakıyor. Normalde bulurum içime sinmeyen yeri ama bunda bulamadım, Melikşah illüzyonu belki, belki de Caner'in usta yönetmenliği bilemeyiz!..

13 Haziran 2020