Penelope (2006)


Leslie Caveny'nin yazıp Mark Palansky'nin yönettiği eski moda bir romantik komedi olan Penelope (2006), kadrosundaki sevdiğim isimlerin gençliğini izleyebilme fırsatı vermek gibi mini bir değere sahip benim için. Yönetmen Palansky'nin Pearl Harbor (2001), Armageddon (1998) gibi birkaç efsane filmde reji ekibinde olması biraz dikkat çekiyor, bu da ilk sinema filmi yönetmenliği için güzel bir kariyer referansı olabilecekken bambaşka bir kulvarda üretim yapıyor. Yerlere vurulacak bir film değil tabii ki ama gayet tırt bir hikayeye sahip. Aslında biraz farklı bir formatla işlense kaliteli bir çocuk filmi çıkabilirmiş ama yetişkinlik seviyesi için kabul görebilir bir hikaye değil.

Sosyetik ve soylu bir İngiliz Ailesi Wilhern'lerin bundan 5 kuşak öncesinde başlıyor mevzu. Ailenin oğlu sayesinde evin hizmetçisi hamile kalıyor, oğlan işi toparlamak için kızla evlenmek istese de ailesi şanlarına yakışmayacağı için karşı çıkıyor. Kız çok üzülüyor intihar ediyor, kızın meğersem cadı olan annesi aileyi lanetliyor ve doğacak ilk kız çocuğunun başına iş açacak büyüyü yapıyor.

5 asır hiç kzı çocuğu olmayan soylu ailenin, en sonunda günümüzdeki tesilcilerinden bir kız çocuğu haberi geliyor ve Penelope doğuyor. Ama lanetiyle... Penelope çok çirkindir, o kadar çirkindir ki onunla evlenecek hiçbir soylu erkek olmayacak ve Wilhern'lerin soyu tükenecektir.


Penelope çocukluğundan beri -özellikle annesinin baskılarıyla- eve kapalı yaşamak zorunda kalmış bir genç kızdır. Her gün görücüler gelir ama hepsi Penelope'yi görüp kaçar gider. Ve artık olanlara dayanamayan Penelope evden kaçar. Ya söylemiyim dedim ama söyliycem, zaten kimse açıp izlemeyecektir bu filmi, Penelope'nin kocaman bir domuz burnu vardır. Ve aslıdna o kadar da çirkin değil hatta sevimlidir bile. Filmde de Penelope evden kaçınca yolda görüp önce büyük tepki gösteren insanlar sonra alışıp görüntüyü normalleştiriyorlar. Hep böyle değil mi zaten hayatımız.

Oyuncular: Christina Ricci, James McAvoy, Richard E. Grant, Catherine O'Hara, Ronni Ancona Reese Witherspoon ve Peter Dinklage.

6 Haziran 2020